Gå til sidens hovedinnhold

- Naturlig at staten bidrar til å betale Munch-museet

Nye toner i striden om Munch-museet, som ingen ende vil ta.

Det har lenge vært full splittelse i Oslo kommune om hvor et nytt Munch-museum skal ligge, og situasjonen har virket helt fastlåst.

Men tirsdag kom Frps bystyrerepresentant Carl I. Hagen med et forslag om å undersøke muligheten for å etablere en stiftelse eller et aksjeselskap sammen med staten og private for å få realisert et nytt museum.

Nå sier byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland (H), at han er åpen for forslaget fra Hagen.

- Dette forslaget inneholder interessante tanker og ideer som bringer noe nytt inn i debatten, sier Røsland, på dagen da 150-årsfeiringen av Edvard Munchs fødsel starter.

- Løfter debatten videre
Også byråden for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), er positiv til forslaget.

- Jeg synes forslaget fra Carl I. Hagen er både interessant og positivt, og det bidrar til å løfte debatten videre, sier Bjercke til Nettavisen.

Han mener det er naturlig at staten er med på et spleiselag for å realisere et nytt Munch-museum.

- Jeg ser det som naturlig at staten bidrar til å finansiere Oslos viktigste kulturbygg, på samme måte som de har bidratt andre steder i landet, sier han, og påpeker:

- Vi har et felles ansvar for å ivareta denne verdensarven.

- Ikke sendt inn søknad
Kulturbyråden sier de har hatt en dialog med både nåværende og den tidligere kulturministeren om et nytt museum.

- Men vi har ennå ikke sendt inn en formell søknad til Kulturdepartementet, sier Bjercke, og legger til at søknadsfristen for midler til regionale kulturbygg med nasjonal betydning, går ut 1. mars.

Han viser til at Hagens forslag innebærer en helt annen modell enn det å søke direkte om støtte fra staten, der staten og kommunen i stedet går sammen i en stiftelse eller i et aksjeselskap for å finansiere Munch-museet.

- Det viktige for meg er ikke måten det skjer på, men at staten er med og finansierer det, mener jeg er helt naturlig. Får vi med private også, ser jeg på det som bare positivt, sier byråden.

Byrådet skulle før jul ha lagt fram sin innstilling i forbindelse med bygging av et nytt Munch-museum, men saken ble utsatt. Nå forteller Bjercke at saken er like rundt hjørnet.

- Saken er helt i sluttfasen og forhåpentligvis har vi saken klar før bystyremøtet som er neste onsdag. Da vil vi legge fram en vurdering av alle de tre alternativene som har vært oppe, slik at bystyret kan ta den endelige beslutningen, sier han.

- Ikke mulig å danne nytt flertall
Arbeiderpartiet, SV og Rødt står knallhardt på at et nytt museum bør ligge på Tøyen, der museet ligger i dag. Høyre ønsker Lambda i Bjørvika, mens Fremskrittspartiet og Carl I. Hagen mener Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka er det beste alternativet.

- Ankepunktet til Hagen er kostnadene for Oslo kommune. Det er klart hvis vi nå kan få på plasse en konstruksjon der staten og private kan bidra økonomisk, så vil jo det være en viktig del av løsningen, mener Bjercke.

Han påpeker samtidig at lokaliseringen av museet er en avgjørelse Oslo-politikerne selv må ta.

Hagens forslag innebærer at stiftelsen eller aksjeselskapet skal stå for både etablering og drift at et nytt Munch-museum i Oslo.

- Det er ikke mulig å danne et flertall for et nytt Munch-museum med dagens sammensetning av Oslo bystyre. Jeg fremmer derfor et nytt forslag som jeg håper kan bidra til at bystyret kan samle seg om en ny organisering av arbeidet for å få på plass et museum som er Munchs verker verdig, heter det i forslaget fra Hagen.

Tajik: - Det løser ikke problemet
Kulturminister Hadia Tajik (Ap) sier forslaget fra Carl I. Hagen, ikke løser hovedproblemet.

- Forslag om et spleiselag svarer ikke på hovedproblemet som er at politikerne i Oslo, som har ansvaret for saken, ikke har klart å konkludere med hvor et nytt museum skal ligge, sier Tajik til NTB onsdag kveld.

Kulturministeren deltar onsdag kveld på den offisielle åpningen av 150-årsmarkeringen av Edvard Munch i Oslo rådhus.

Hva mener du om forslaget til Carl I. Hagen? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken