*Nettavisen* Nyheter.

Naturlige ferieråd

Ikke røm fra sommerplagene, møt dem med kløkt og gode råd. Foto: Patricia Ridgway

De er så enkle og billige at de ofte blir glemt, men hjelper mot sommerens plager.

24.06.11 10:38

HTML EMBED

Kan du dine kjerringråd, kommer du langt i møtet med en stikkende, kløende og sviende sommer.
– Kjerringrådene baserer seg gjerne på det vi finner i kjøkkenskapet eller i naturen, sier Miriam Wicklund.
Wicklund har samlet på kjerringråd i over 20 år. Hun har gitt ut en rekke bøker om emnet og formidlet utallige tips gjennom blant annet Nitimen i NRK P1 og sin egen nettside www.kjerringraad.net.
– Urin er noe vi i vårt samfunn undervurderer, mener Wicklund.
– Det forsvinner bare ned i toalettskåla og så snakker vi aldri om det igjen, men blir du for eksempel angrepet av jordveps langt hjemmefra, kan det være greit å vite at det hjelper å tisse på stikkene, sier Wicklund.
Her er noen flere sommerlige kjerringråd fra eksperten:

Hjelp mot solbrenthet/soleksem

Ett av de beste midlene mot solbrenthet finnes i de fleste kjøleskap. Finn fram ketsjupflaska og smør på huden. Alternativt kan du knuse noen tomater i en kjøkkenmaskin og la mosen dekke huden i en halvtimes tid før du vasker den av. Har du soleksem, er det tilstrekkelig å dele en tomat i to og stryke snittflatene over utslettet. Kløe og ubehag forsvinner som oftest på noen minutter.

Hjelp mot stikk

Slangeagurk funker utrolig bra mot vepsestikk. Gni agurk mot stikket, så lindrer du smertene. Ugresset groblad er blitt brukt siden middelalderen og hjelper mot de fleste stikk. Du kan gni rå blader direkte på stikket, eller legge dem i litt kokende vann og bruke dem som omslag. Groblad kan ha litt pollenkorn på seg, så om du er allergisk bør du vaske bladene godt før du bruker dem.

Hjelp mot sommerdiaré

En sommerdiaré behøver ikke ødelegge hele ferien. Du kan enkelt stoppe den ved å røre to teskjeer potetmel ut i litt vann og drikke det. Symptomene vil forsvinne etter et kvarters tid.

Hjelp mot heteslag/dehydrering

For å unngå overoppheting, er det lurt å kjøle ned innsiden av håndleddene. Gå rundt med en sprayflaske med vann og spray etter behov. Du kan også kjøle ned tinningen ved å smøre med en mentolstift/krem. Dehydrering unngår du ved å ta salttilskudd og drikke rikelig med vann, minst to liter daglig.

Hjelp mot reisesyke

Ingefær er det beste og mest benyttede kjerringrådet mot reisesyke og kvalme. Ha ¼ malt ingefær i en skvett vann som du drikker. Da vil kvalmen gi seg etter ti til femten minutter.

Hjelp mot skrubbsår

Dryss melis på skrubbsår og la det lufttørke uten å bandasjere. Ofte har såret da lukket seg i løpet av natten. Er det kommet skitt i såret, kan det renses skånsomt ved å legge på våte teposer en liten stund. Bruk helst svart te.

ABONNER PÅ REISER & FERIE DIGITALT ELLER PÅ PAPIR

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.