NAV-ansatte følte seg presset til å jukse

31 prosent av de spurte NAV-ansatte ansatte sa de opplevde press for å registrere i strid med regelverket.

31 prosent av de spurte NAV-ansatte ansatte sa de opplevde press for å registrere i strid med regelverket. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

En av tre ansatte sier det har opplevd press for å jukse med tall.

16.01.15 08:22

Det er en internrevisjon gjennomført hos NAV i perioden oktober 2012 til februar 2013 som avdekker dette. Undersøkelsen skulle finne ut om de ansatte fusker med såkalte målekort som skal måle aktiviteten ved kontorene.

Det var ett av hovedverneombudene som varslet internt om utstrakt juks, skriver Dagbladet.

Gule ledertrøyer

Målekortene ble innført i NAV i 2010 og skulle øke effektiviteten ved å få tallfestede krav på hvor mange velferdstjenester hvert kontor var forventet å produsere. Målingen skal ha skapt en sterk konkurransekultur som blant annet inneholdt ledertrøyer og klatretrøyer, som i sykkelsporten. Det beste NAV-kontoret skal ha fått gul ledertrøye.

Les også: Uføretrygdede Solveig gledet seg til å komme seg i arbeid. Så kom sjokksvaret fra NAV

I internrevisjonen var det 1982 ansatte ved ti tilfeldige kontorer som svarte. 31 prosent av de ansatte sa de opplevde press for å registrere i strid med regelverket, mens 5,8 prosent kjente til at det forekom feilregistrering svært ofte eller ofte, skriver Dagbladet.

- Ingen tjente på juks

NAVs internrevisjon har også gjennomgått 1138 saker for å se om det er spor etter juks og feil, men konkluderer med at det er vanskelig, fordi det ikke foreligger etterprøvbar dokumentasjon.

Les også: 71.700 helt ledige hos Nav

–At 31 prosent har oppgitt dette, kan ha ulike årsaker. Jeg vil understreke at ingen Nav-ansatte, har noe å tjene på å rapportere feil, sier Sonja Skinnarland, seksjonssjef for oppfølgingsseksjonen i tjenesteavdelingen i NAV til Dagbladet.

Hun sier videre at det var uheldig at kontorene ble målt på så mange aktiviteter, og at dette er redusert fra 30 til rundt åtte akivitetsindkatorer.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.