RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NAV innrømmer feil - Jeanette slipper å betale tilbake 300.000

Foto: Sigrid Ringnes (ØP)
NAV krevde 300.000 kroner av Jeanette Cathrine Sagen (27).

(OP.no ): NAV mente Jeanette Cathrine Sagen skulle ført opp alle timene hun var sovende nattevakt.

Også de timene hun ikke fikk betalt for, og krevde nesten 300.000 kroner tilbakebetalt.

- Jeg er glad for at beløpet er endret, men jeg føler fortsatt at jeg har en mistanke mot meg om at jeg har prøvd å jukse til meg penger, sier Jeanette Cathrine Sagen til Østlandsposten, som velger å anke til Trygderetten.

Fra 300.000 til 30.000
I forrige uke skrev ØP om den døve 27-åringen fra Larvik som blir krevd å tilbakebetale nesten 300.000 kroner til NAV, som mener at hun har jukset med meldekortene sine. I helgen fikk Sagen svar på klagen. Klageinstansen til NAV gir medhold på vesentlige punkter og for store deler av tilbakebetalingskravet. Det er bare for dagpenger i perioden 1.11.2009-9.5.2010 at tilbakebetalingsvedtaket nå er opprettholdt. Nøyaktig hvilken sum dette vil dreie seg om er ikke klart, men advokat Anders Villum tror det vil innebære rundt 30.000 kroner.

- Jeg usikker på om dette overslaget er riktig. Vi må avvente ny beregning fra NAV Forvaltning Vestfold. Det var viktig for Sagen at hun fikk medhold på alt det vesentlige beløpsmessig, sier Anders Villum, Sagens advokat.

- Stor påkjenning
– De har brukt lang tid og har ikke tatt hensyn til hvor stor påkjenning dette har vært for meg og min familie. Jeg har sovet dårlig og vært bekymret for å ha en gjeld på 300.000 kroner. NAV fratok meg penger jeg fikk til gode på skatten som vi hadde planlagt å bruke på ferie med barna våre, men som vi måtte avlyse, uttrykker 27-åringen i en skriftlig korrespondanse med ØP, og viser til vedtaket der det står: «NAV Forvaltning har foretatt feil lovanvendelser når de har lagt til grunn at du skulle ha oppgitt samme antall timer for hvilende vakt når du mottok arbeidsavklaringspenger som den perioden du mottok dagpenger».

- Alt dette har NAV latt meg gå gjennom. Etterpå finner de ut nå at regelen ikke gjelder arbeidsavklaringspenger og kommer de fram til at man ikke skal føre inn timer man får lønn for likevel, og gir meg medhold. Og nå er det eneste de sier at deler av dette skal oppheves. Er det alt, etter en sånn feil de faktisk har gjort? Villum har stor forståelse for at klienten ønsker å påklage vedtaket.

Glad for støtten
- Selv om det beløpsmessig står igjen en beskjeden sum i forhold til den opprinnelige summen, så sitter vi igjen med flere spørsmål. Hovedspørsmålet er hvilken arbeidstid man skal rapportere om i denne type situasjoner. NAV virker å gjøre en forskjell på arbeidsavklaringspenger og dagpenger når gjelder den lønnsberegnede arbeidstiden man skal rapportere. Dessuten mener NAV at søkeren har vært uaktsom, fordi hun har fått informasjon som gjør at hun burde forstått dette. Jeg vil vite hva slags informasjon de mener hun har fått. Dokumentasjon på dette har jeg etterlyst om tre ganger, men ennå ikke fått. Det er også kritikkverdig, sier Villum.

Sagen er glad for alle støtten hun har fått i tiden etter at saken ble offentlig kjent.

- Jeg har fått mange reaksjoner på denne saken, bare støtte og sympati fra alle kanter. Folk har sendt meg melding og sagt at de syns saken er kjempetrist, ufattelig og hårreisende, uttrykker Sagen, som også setter pris på at sentrale stortingspolitikere følger saken. – Det er godt å vite at folk i maktposisjon også reagerer på dette. Jeg føler at jeg blir tatt på alvor.

Innen seks uker må 27-åringen ta stilling til om hun vil anke saken til Trygderetten, men hun har allerede bestemt seg. Hun kommer til å anke.

- Jeg vil bli kvitt all mistanke mot meg, uttrykker hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere