Arbeidsledigheten stiger stadig. Tall fra SBB viser at over 10.000 personer flere har blitt arbeidsløse fra oktober i fjor til januar i år. Og det blir stadig flere. Nav-kontorene får flere henvendelser i uka fra bedrifter som må permittere eller kutte staben. Nettavisen er ikke noe unntak. Her er 12 redaksjonelt ansatte fått permitteringsvarsel.

Et lodd til meg

Det vrimler av dem. Folk i alle aldre vimser rundt i lokalene til NAV i Sommerogata i Oslo. De aller fleste sitter med dokumenter i hendene og en liten lapp i en klar farge.

For midt i finanskrisa pusses Nav-kontoret opp. Da er det tilbake til gamle dager for køsystem og betjening.

Jeg stiller meg bak en mann med ryggsekk foran et bord der det står skrevet: Kølapper. En blid dame og en vekter står ved siden av bordet. Midt på bordet ligger en bunke små blokker i rosa, blå og gul.

Mannen foran meg skal på et jobbsøkerkurs. Damen river av en rosa lapp med nummer og bokstav på.

- Hva skal du? Får jeg spørsmål om.

- Levere søknad med krav om dagpenger, sier jeg.

- Vær så god, her er lappen din. Gå opp trappen og ta til høyre eller venstre, får jeg beskjed om.

Så sitter jeg der da, og venter i kø sammen med andre med rosa lapp, eller lodd om du vil. For det er loddblokker som brukes som kølappsystem.

- På min venstre side sitter en elegant kledd mann på mellom 30 og 40 år, med skreddersydd dress og en rosa lapp i hånden. På min høyre side- en pent kledt kvinne, omtrent like gammel, med pasjminaskjerf og en liten rosa lapp.

- Hva tror du er førstepremie? Sier den elegante herren lettere lattermild.

- Nja, fruktkurv, kanskje? Sier kvinnen

- Og dagpenger som nummer to? foreslår jeg, og vi ler godt.

Mannen har sittet der lenge. Kvinnen også.

Kron og mynt

- Rosa 86? Kommer det fra en Nav-saksbehandler innenfor sperringene. Kvinnen ser på den rosa lappen, smiler og reiser seg.

- Det har jeg, sier hun, og går mot saksbehandlere.

- Men det har jeg også, sier han med ryggsekken - som jeg sto bak i køen tidligere. Han sitter og venter i hjørnet til høyre.

- Hvem kom først? Spør saksbehandleren.

Ingen vet.

- Da slår vi kron og mynt, sier han, og stikker hånden i lomma etter en krone.

- Kron, sier kvinnen. Hun vinner og får gå først. Mannen med ryggsekken rusler tilbake til plassen sin.

Snart etter er det den elegante herremannen sin tur, og jeg blir sittende alene mens flere fra den andre siden med samme farge og lavere nummer kommer ut og inn mellom sperringene.

- Lykke til med bingo, da, sier den elegante herren da han endelig er ferdig med sitt NAV-møte.

Nytt lotteri
Så er det min tur.

- Rosa 88!

Jeg treffer en hyggelig saksbehandler. Han ser gjennom papirene, på CV-en som jeg har brukt timevis på å legge inn på Navs nettsider og ” Min side”, og på dagpengesøknaden. Jeg har lest til øyet har blitt vått og tørt for hvilke regler som gjelder, fulgt oppskriften på nett og fra en saksbehandler som var innom bedriften etter at permitteringsvarselet var gått ut til de aktuelle personene.

- Du må nok komme tilbake i morgen. Alt er riktig utfylt, men du mangler et skjema, får jeg beskjed om.

Da blir det nytt lotteri i morgen. Lurer på hvilken farge jeg får på loddet mitt da? Og om jeg får dagpenger inn på konto når min permittering starter å gjelde.

Hvordan var ditt møte med NAV? Send mail til vaktsjef og fortell oss din historie her