Den norske influenseren Benedicte Haugaard driver et influenserkurs som på åtte uker skal lære deltakerne «alt» som er å kunne om influensing. Nå har Nav innvilget støtte til å ta kurset. Altså kan deltakere få dekket hele kurset.
Det setter sinnet i kok hos enkelte.
– Det er vanskelig økonomiske tider for mange og da er det hårreisende at det er dette Nav og regjeringen bruker pengene på, sier Håkon Snortheim, nestleder i Unge Høyres landsforbund, til Nettavisen.

Arbeidsledighet er helseskadelig – spesielt for menn
– Etisk skjæringspunkt
Kurset heter «Influencer Pro» og markedsføres som et kurs hvor man kan «Iære alt om du hvordan du kan ha millioninntekt som mikroinfluenser».
– Det er med på å vanne ut Navs samfunnsoppdrag. Det er fint at noen liker å dele biler, men det er ikke det vi skal leve av. Vi mangler for eksempel lærere og sykepleiere, og så er det dette man vil lære folk. Jeg skjønner virkelig ikke nytteverdien av å lære folk å dele bilder av barna sine, eller det de spiser.
– Noen av eksemplene som reklameres med er jo nettopp dette, bilder av mat og barna sine. For meg blir dette et etisk skjæringspunkt, fortsetter Snortheim.
– Utakt med folket
En avgjørelse fra Nav Troms og Finnmark, som Nettavisen har fått tilgang til, viser at Nav har bevilget 8990 kroner i støtte til en kursdeltaker for å delta på «Influencer Pro». Haugaard bekrefter at kurset kostet 8990, men har senere senket prisen ned til 8500.
– Det er fullstendig i utakt med folket, og jeg har vanskelig for å tro at det er noen som mener dette er riktig pengebruk. Det sitter nok ganske mange nordmenn der ute som nok ikke ønsker at de må betale så mye skatt som de må. Hvis bedrifter ønsker influensere, så får de stå for finansieringen selv. Dette er ikke en utdanning. Det er sløseri.

Matteus (14) følges av titusenvis i sosiale medier – foreldrene har måttet sette ned foten
– Ikke lest eget partiprogram
Forelagt kritikken fra nestlederen i Unge Høyre, kommer grunnleggeren av kurset og influenser, Benedicte Haugaard, med en kraftsalve i retur.
– Det er tydelig at Håkon Snortheim ikke har lest sitt eget partiprogram. På nettsidene til Unge Høyre står det ordrett under hjertesaker at: «Unge Høyre vil gi flere som står utenfor arbeidslivet mulighet til å få seg en jobb, og heier på alle som vil skape sin egen jobb ved å etablere bedrift.» Unge Høyre heier altså på alle. Unntatt yrker som ikke er forenelig med et partimedlems subjektive mening, sier Haugaard til Nettavisen.
Haugaard er utdannet journalist med fordypning i sosiale medier, men sa i 2020 opp jobben som journalist for å satse fulltid på jobben som influenser.
– Hvorfor skal en politiker bestemme hva folk skal jobbe med? Politikere bør følge med i tiden og tilrettelegge – ikke begrense. Til syvende og sist er det snakk om en inntektsbringende arbeid innen salg og markedsføring. Det vil alltid være bedre å ha folk i arbeid og penger i statskassa, enn å lønne folk for å gå hjemme. Dessverre kobles ordet «Influencer» fort til realityprogram, rosablogging, OnlyFans-kontoer og operasjoner, men det har ingenting med meg, min jobb eller mitt kurs å gjøre.
Samarbeidspartnere
Influenseren viser til etablerte samarbeidspartnere som Snapchat, TikTok og regnskapsbyråer.
– I «Influencer Pro» har vi fokus på å bygge bærekraftig business basert på å dele verdi, kunnskap og inspirasjon, få flere kvinner til å starte AS, lære om forretningsplaner, strategi, regnskap, skatt og moms, og pugge lovverk og etiske retningslinjer satt av både regjeringen, forbrukertilsynet og fagutvalget for influensermarkedsføring.
– Individuell vurdering
Nav bekrefter overfor Nettavisen at de har innvilget støtte til kurset. Riktignok er det kun Nav i Troms og Finnmark som har gjort det så langt.
– Nav Troms og Finnmark har innvilget et slikt kurs for en av våre arbeidssøkere. På generelt grunnlag vurderer vi alle kurs individuelt, skriver Kristin Røymo, fylkesleder for Nav Troms og Finnmark i en e-post til Nettavisen.
– En individuell vurdering betyr at vi vurderer hensiktsmessigheten ut fra markedets behov, og arbeidssøkers forutsetning for å komme i arbeid. Deretter vurderer vi om kurset er nødvendig for arbeidssøkeren, slik at den får økte muligheter for arbeid. Dersom det er både hensiktsmessig og nødvendig, innvilger vi kurset. Dette betyr at vi har innvilget et kurs ut fra individuelle behov, og Nav har ikke gitt noen generell godkjenning av kurset, legger hun til.
Hun viser også til at Navs oppdrag blant annet innebærer å tilby et bredt spekter av tjenester og tilbud.
– Arbeidsmarkedets behov er i stadig endring. En av de viktigste oppgavene til NAV er å være oppdatert, og tilpasse oss disse endringene, skriver Røymo.