RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NAV vil se pasientjournalen din

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
...uten at du skal få beskjed om det.

NAV mener at de har rett til å kreve innsyn i din pasientjournal i den hensikt å avsløre trygdesvindel.

Vil ikke informere om snoking
Dette mener NAV at de kan gjøre uten å informere om det, og viser til unntaksbestemmelser i personopplysningsloven.

De mener med andre ord at de har full tilgang til å snoke i dine pasientopplysninger for å kontrollere at du ikke mottar noen form for støtte uten å ha full medisinsk dekning for det.

Datatilsynet setter ned foten
Dette har derimot fått Datatilsynet til å se rødt. De liker ikke at NAV i skjul skal snoke i taushetsbelagt informasjon.

- Loven åpner for at NAV kan hente inn opplysninger om enhver som søker om eller mottar stønad etter folketrygdloven, skriver tilsynet i et brev til NAV.

Tilsynet er derimot helt uenige i at NAV kan gjennomføre denne typen innsyn uten å opplyse pasienten om det.

Krever varsling
«Datatilsynet er bekymret for borgernes rettssikkerhet i forbindelse med NAVs kontrollsaker. Borgeren har partsrettigheter i henhold til forvaltningsloven, pasientrettigheter i henhold til pasientrettighetsloven og rettigheter som registrert i henhold til personopplysningsloven.(...) Datatilsynet anser at NAV ikke ivaretar borgernes rettigheter som registrerte», skriver tilsynet i sitt brev til NAV.

Datatilsynet gir NAV klar beskjed om å utarbeide rutiner for varsling når kontroller foretas.

- Færre enn ti i året
NAV påpeker at innsyn i pasientjournaler, uten at det informeres om det, gjelder veldig få.

- I et vanlig år henter vi journaler eller journalopplysninger fra færre enn ti pasienter. Kun i noen få tilfeller er det nødvendig å innhente opplysninger i journalen uten å informere pasienten på forhånd. Dette gjelder saker hvor NAV mistenker trygdemisbruk blant leger og deres pasienter. I noen tilfeller vil det vanskeliggjøre vår jobb med å avsløre trygdemisbruk hvis pasienten blir informert, sier Magne Fladby, direktør for innkreving og kontroll i NAV, til Nettavisen.

- Dette gjelder veldig få saker. Dette dreier seg ikke om stikkprøvekontroller ved mistanke om trygdemisbruk, men når vi ber om journalopplysninger er det fordi det er skjellig grunn til mistanke, sier Fladby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere