– «Resultatene» de har kunngjort, er falske og en stor løgn. De har ingenting å gjøre med hva det russiske folket mener, sier Navalny etter at det ble kunngjort at 70 prosent av de opptelte stemmene gikk inn for grunnlovsreformen.

Grunnlovsendringene åpner blant annet for at president Vladimir Putin kan få ytterligere to presidentperioder og dermed sitte til 2036 dersom han vinner kommende valg.

Overlegent flertall

Et overveldende flertall av russiske velgere har stemt for en grunnlovsreform som åpner for at Vladimir Putin kan sitte som president i 16 år til.

Med 90 prosent av stemmene talt opp, etter seks dager med stemmegivning, har 78 prosent støttet grunnlovsreformen.

Det er åpningen for at Putin kan stille til to nye perioder som president, som har fått mest oppmerksomhet. Men reformen forbyr også likekjønnet ekteskap, sikrer bedre pensjonsvilkår og skriver Gud inn i grunnloven.

Den 67 år gamle presidenten har sittet ved makten som president eller statsminister i to tiår, og Putin er dermed den lengstsittende presidenten i Russland eller Sovjetunionen siden Josef Stalin.

Kan sitte lenge

Presidentens inneværende periode utløper i 2024, men med endringene kan han stille til to nye perioder på seks år.

I sin siste tale til folket før stemmelokalene stengte, fastslo Putin at avstemningen dreier seg om «stabilitet, sikkerhet og velstand».

Grunnlovsreformen har allerede blitt banket gjennom i nasjonalforsamlingen, men Putin har hevdet at folkeavstemningen er avgjørende for å gi endringene legitimitet. Allerede kan kopier av grunnloven kjøpes i russiske bokhandler, selv om den ennå ikke er godkjent formelt.

Regjeringen har lagt alt til rette for å sikre flest mulig stemmer. Avstemningen begynte for en uke siden og ble avsluttet onsdag.

Talte til folket

Statlig TV viste onsdag bilder av Putin i sitt faste stemmelokale der han mottok en valgseddel av en valgmedarbeider som hadde på seg munnbind.

Putin, kledd i mørk dress og slips, brukte ikke noen form for beskyttelse.

Avstemningen skulle opprinnelig vært holdt 22. april, men ble utsatt som følge av koronapandemien.

Populistiske forslag

Det garanteres i grunnlovsreformen at minstelønnen skal være mulig å leve av og pensjoner skal økes i takt med inflasjonen.

– For oss pensjonister er det veldig viktig at de øker pensjonen vår hvert år, sa 79 år gamle Valentina Kungurtseva, som stemte i Vladivostok i Øst-Russland, til nyhetsbyrået AFP.

– Så lenge vi har en god president, vil livet være bra, la hun til.

Det fastslås også i forslaget at russisk lov har forrang framfor folkeretten.

Kritisk opposisjon

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj oppfordret til boikott av avstemningen og har sagt at Putin bare ønsker å være president resten av livet.

– «Resultatene» de har kunngjort, er falske og en stor løgn. De har ingenting å gjøre med hva det russiske folket mener, sier Navalnyj.

Opposisjonen i Russland, svekket av undertrykkelse og manglende tilgang på statskontrollerte medier, har ikke klart å stable på beina en vellykket nei-kampanje.

20-åringen Sergej Goritsvetov, som avga sin stemme i St. Petersburg, sa at han ikke støtter reformen. Likevel sa han at han ikke tror det vil utgjøre noen forskjell.

– Jeg stemte mot, og jeg håper det vil være mange av oss, men jeg vet ikke om det vil forandre noe. Om ikke annet sa jeg hva jeg mente, sa han.

Golos, som er en uavhengig valgobservatørgruppe, har uttalt at de har mottatt hundrevis av klager på at ting ikke har gått riktig for seg, inkludert at folk har stemt flere ganger eller vært utsatt for press.

Ella Pamfilova, som leder landets valgkommisjon, har avvist påstandene.