KIRKENES (Nettavisen): Etter at Vladimir Putin ble gjeninnsatt som president i Russland i 2012 har han ikke skydd noen midler for å rydde meningsmotstandere av veien. Situasjonen i Russland i dag er at Putin og hans regime kontrollerer det som finnes av medier, og dermed hva slags informasjon som slipper ut til befolkningen.

Kreml har strammet skrustikken og slår knallhardt ned på de som måtte tørre å utfordre Putin og hans maktapparat. Et eksempel er den russiske politikeren Boris Nemtsov som ble skutt og drept på åpen gate i Moskva i 2015, ikke langt unna Kremls murer. Det er ikke kjent hvem som sto bak drapet, men Nemtsov var en profilert opposisjonspolitiker som talte Vladimir Putin og makten midt imot.

Les også: Stoltenberg-endringen inspirerer Huitfeldt før Nato-møte i Oslo: – Har blitt enda viktigere

Juristen Aleksej Navalnyj er en annen kjent russisk opposisjonspolitiker, som har profilert seg som en korrupsjonsjeger. Hans avsløringer om korrupsjon blant Putin og makteliten i Kreml har fått mye oppmerksomhet i Vesten, men også i Russland. I 2011 var han en av lederne for protestbevegelsen som anklaget myndighetene for valgfusk etter valget til Statsdumaen i 2011, og han stilte som ordførerkandidat for Moskva i 2013.

I 2020 gikk nyheten om at Navalnyj var forgiftet verden rundt. På vei hjem fra Sibir ble han forgiftet av den dødelig nervegiften novitsjok, og ble fraktet til et sykehus i Tyskland for behandling. Kreml nekter for å stå bak mordforsøket. I 2021 valgte Navalnyj å dra hjem til Russland, til manges store overraskelse. Etter dette har han sittet fengslet i et russisk høysikkerhetsfengsel.

Les også: Overrasket over Putins respons: – Kanskje de allerede forsto

Leonid Volkov er stabssjef for Aleksej Navalnyj og leder arbeidet til opposisjonspolitikeren fra eksil i Litauen. Nettavisen møter Volkov en marsdag i Kirkenes, der han er invitert til å snakke under Kirkeneskonferansen.

Volkov er klar på at det var Navalnyjs rett å dra tilbake til Russland. Hadde han blitt værende i eksil i Tyskland ville det vært en seier for Vladimir Putin.

Isolat

– Han er en russisk politiker og har ikke gjort noe ulovlig. Hvorfor skal han gi opp kampen? Putins drøm er å få et verktøy som kan utvise alle han ikke liker, sier Volkov til Nettavisen.

Til tross for at han har vært på reisefot i nærmere tolv timer snakker Volkov energisk og med et intenst blikk.

– Selvfølgelig visste Navalnyj at han risikerte å bli arrestert når han dro tilbake, men han visste hva han måtte gjøre, sier stabssjefen.

Nå sitter Navalnyj innesperret på isolat i det Volkov beskriver som kummerlige forhold. Den eneste kontakten han har med omverdenen er når han møter i retten, noe han støtt og stadig gjør.

Les også: PST til Nettavisen: – Russisk etterretning definitivt til stede på steder som dette

– Det er fordi vi saksøker fengselet for brudd på rettighetene hans. Vi vinner selvfølgelig ikke fram, men det er så mange brudd på rettighetene at vi kunne saksøkt fengslet hver eneste dag, sier Volkov.

I tillegg til hyppige opptredener i retten får Navalnyj også besøk av advokatene sine. Disse møtene overvåkes nøye av fengselsvaktene, og de får ikke lov til å utveksle dokumenter.

– De får heller ikke lov til å diskutere forsvarsstrategier, hevder Volkov.

Etter samtalene med Navalnyj viderebringer advokatene informasjonen til Volkov og hans kolleger i Litauen.

– Det er den eneste kommunikasjonen vi har med ham, sier Volkov.

Navalnyj kan også motta brev, men disse gjennomleses av myndigheten før de når fram til den fengslede opposisjonspolitikeren.

Forferdelige forhold

– Han lever under forferdelige forhold i fengselet. Kreml forsøker å isolere han fra omverdenen og bryte ham ned psykologisk, men det vil de aldri klare, sier Volkov bestemt.

På nabocellen har Navalnyj det Volkov beskriver som en psykisk syk person, som skriker, bråker og kaster ting rundt til alle døgnets tider. Sengen til Navalnyj heises ned fra veggen og er kun mulig å ligge imellom 21.00 på kvelden og 05.00 på morgenen.

Les også: Ambassadør hyller Norge: – Dere er det beste eksempelet

– Men det er ikke mulig å knekke Navalnyj, sier Volkov.

– Hvorfor har ikke regimet drept Navalnyj?

– Vel, de har prøvd å gjøre det i det skjulte. Da han ble forgiftet forsøkte de å gjøre det på en måte som ikke skulle bli oppdaget. Når man dør av novitsjok vil leger konkludere med at det er en hjertefeil som er dødsårsaken. Det er slik novitsjok virker, det etterlater ingen spor, sier stabssjefen til Nettavisen.

Han utelukker ikke at regimet til slutt vil se seg lei på Navalnyj og ta livet av ham i fengsel.

– Vi vet det ikke finnes noen slik ordre per nå, men situasjonen kan endre seg. Det nærmeste vi kommer en forsikring mot dette er internasjonal oppmerksomhet. Å holde Navalnyj i rampelyset er det eneste som kan øke hans sjanser til å overleve, sier Volkov.

Den dagen verdenssamfunnet glemmer Navalnyj vil ikke kostnadene ved å ta livet av ham være like store for regimet i Russland.

Ser en ende for regimet

– Ser du noen ende på Putins regime?

Ja, selvfølgelig. Vi må være optimistiske, hvis ikke er det helt meningsløst å gjøre den jobben vi gjør. Putins regime ble enormt svekket da de gikk til en fullskala invasjon av Ukraina. Den avgjørelsen var et enormt feilgrep.

Les også: Én post på Facebook – 15 år i fengsel

Volkov sier han ikke har noen problemer med å se for seg at regimet kunne beholdt makten i lang tid, men at Putin ødela stabiliteten og kontrollen han har brukt over 20 år på å bygge opp natt til 24. februar 2022.

– Nå er hæren misfornøyd fordi de ikke klarer å innfri målene de har fått. Eliten rundt Putin er misfornøyd fordi de ikke lenger kan leve som før. Livsstilen deres er ødelagt, og de har tapt milliarder på krigen. Befolkningen er også misfornøyd, fordi de får slektninger hjem i likposer. I tillegg til dette påvirker også sanksjonene russere.

Volkovs analyse er at den politiske situasjonen i Russland nå er mer ustabil enn noen gang de siste 20 årene. Han vil likevel ikke spekulere i om Putin kan styrtes om en måned eller to.

– Det vet vi ikke. Men sjansen for at det skjer har økt drastisk. Enhver tabbe Putin gjør kan være det som får begeret til å renne over, mener Leonid Volkov.

Les også: Dette er Putins elleve mest sannsynlige arvtakere: – Dum og uintelligent

Egen sikkerhet

Selv er Leonid Volkov klar over at han er et mulig mål for det russiske regimet, men han bruker ikke mye energi på å bekymre seg over egen sikkerhet.

– Risikoen er der. Jeg og mine kolleger jobber i den ledende opposisjonen mot regimet og kjemper mot Putin hver eneste dag. Selvfølgelig er vi utsatt for en viss risiko, sier Volkov.

Han sier det hele handler om at man må ta et valg.

– Vi velger å akseptere risikoen og gjøre jobben som må til. Da nytter det ikke å klage, man må leve et så normalt liv som mulig og akseptere den risikoen det innebærer. Jeg kan ikke gjøre jobben min sittende i en bunker.

– Det sies at Putin satt i en «koronabunker» i to år før invasjonen av Ukraina?

– Ja, og det gikk ikke bra. Jeg vil ikke ende opp like gal som ham.