Navarsete: - Innstilt på å trekke meg som leder

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

Liv Signe Navarsete sier hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet.

11.01.14 21:25

Kongsberg (NTB): Liv Signe Navarsete ber partiet kalle inn til ekstraordinært landsmøte og sier hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet.

- Mange er slitne av at oppmerksomheten bare er rettet mot personstrid, indre uro og støy. Det er partilederen også. Jeg mener jeg nå best tar ansvar ved å råde partiet til å kalle inn til ekstraordinært landsmøte, sa Navarsete da hun talte til partiarrangementet Senterkonferansen på Kongsberg lørdag.

- I dette ligger det at jeg er innstilt på å gi stafettpinnen videre til den som landsmøtet mener er best egnet til å overta, sa hun.

Uttalelsen er en klar beskjed om at hun vil gå av som partileder, hvis det er det partiet ønsker og gir uttrykk for gjennom valg på et ekstraordinært landsmøte.

- Ledere og nestledere
Navarsete var klar på at landsmøtet må få stå helt fritt til å velge den partiledelsen som er best egnet – «både leder og nestledere», presiserte hun. Talen er i realiteten det første tydelige svaret hun har gitt på hvordan hun vil håndtere tillitskrisen i partiledelsen. Det er også tydelig at hun ber partifellene se på om partiet har de nestlederne det trenger.

Ola Borten Moe er minst like omstridt som Navarsete selv og har i lengre tid ligget i dårlig skjult konflikt med partilederen.

Trygve Slagsvold Vedum seiler dermed opp som en åpenbar hovedkandidat til å ta over ledervervet, ikke fordi han er relativt uomstridt, men også fordi de forskjellige partifløyene har dårlig tid til å bygge opp og fremme ukjente kandidater.

Også Marit Arnstad er en åpenbar kandidat til å tre inn i partiledelsen.

Krisemøte tirsdag
- Jeg kommer til å legge fram mitt råd på et sentralstyremøte som jeg vil kalle inn til på tirsdag. Jeg vil selvsagt etter beste evne lede partiet videre fram til en ny ledelse er på plass, sa Navarsete.

- Jeg er overbevist, etter å ha tenkt vel og lenge, om at dette er det beste rådet jeg kan gi, slik situasjonen er nå, avsluttet Navarsete.

Ifølge vedtektene må det et flertall til i enten sentralstyret eller landsstyret for at det skal kunne innkalles til ekstraordinært landsmøte. Landsmøtet kan avholdes tidligst tre måneder etter at delegatene er innkalt.

Navarsete var selv ikke tilgjengelig på telefon etter talen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Guro Holmene

- Ikke kandidat
Ola Borten Moe sier at han ikke er kandidat til å overta som leder av Senterpartiet, men at han vil fortsette som nestleder.

Borten Moe mener at den andre nestlederen i partiet, Trygve Slagsvold Vedum, bør overta som partileder.

- Lederspørsmålet er langt på vei avgjort, det må bli Trygve, sier Borten Moe til VG.

– Borten Moe må også trekke seg
Per Olaf Lundteigen sier at Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe også må gå av når Liv Signe Navarsete nå er innstilt på å trekke seg som partileder.

- Det er synd at hun velger å gi seg. Det må føre til at Ola Borten Moe også gir seg, sier stortingsrepresentanten til Nationen.

Lundteigen mener alle de tre i partiledelsen må stille sine plasser til disposisjon, men åpner for at nestleder Trygve Slagsvold Vedum kan bli med videre.

- Trygve står i en annen posisjon enn Ola. Det er det ulike verdisynet mellom Ola og Liv Signe som har skapt mye av sløvheten i Sps politiske standpunkter, som vi ikke kan ha med oss videre, sier Sp-veteranen.

Ola Borten Moe sier til VG at han ikke er kandidat til å overta som partileder, men at han vil fortsette som nestleder. Borten Moe mener at Trygve Slagsvold Vedum bør overta som partileder.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Jørgen Berge

- Eneste som kan lede Sp
Valgforsker Frank Aarebrot mener den eneste som kan overta styringen av Senterpartiet, er nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

- Vedum, som er fra det indre Østlandet, er den eneste som kan klare å få et samlet parti i ryggen. Borten Moe er ikke aktuell, ikke minst fordi han takket nei til gjenvalg til Stortinget. Partiet er helt avhengig av å ha en talerstol. Striden i partiet har satt Vestlandet opp mot Trøndelag, og dette svekker et eventuelt kandidatur for Marit Arnstad. Dette ville være å påføre Vestlandet et stort nederlag, sier Aarebrot til NTB.

Trygve Slagsvold Vedum vil ikke svare på om han er kandidat til å ta over som leder av Senterpartiet etter Liv Signe Navarsete.

- Jeg kommenterer ikke noen lederspørsmål. Nå er det viktig for meg at de demokratiske prosessene i partiet får virke slik de er ment, så får det blir opp til landsmøtet å bestemme hvem som skal lede partiet videre, sier Vedum til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.