Navarsete ber partiet avklare om hun har tillit

Foto: Berit Roald (Scanpix/NTB)

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener uroen rundt henne ikke kan fortsette og ber partiet avklare om ledelsen har tillit.

10.01.14 19:25

Navarsete understreker at hun ikke vil svare på om hun vil gå av som partileder eller ikke. Men overfor TV 2 gjør hun det klart at den kaotiske situasjonen rundt partiledelsen generelt, og rundt henne selv spesielt, må avklares raskt.

- For meg er det viktig at partiet avklarer den tilliten, for en leder må ha tillit for å sitte og en nestleder må ha tillit for å sitte. Og den uroen som rir partiet nå som en mare, kan ikke fortsette, sier hun til TV 2.

Uttalelsene kan tolkes dit hen at Navarsete åpner for at det avholdes et snarlig ekstraordinært landsmøte der partiet velger ny ledelse. Hun fikk fornyet tillit som partileder på landsmøtet i vår, og skal i henhold til vedtektene bli sittende som leder i det minste fram til neste valg, som er på landsmøtet i 2015.

- Vi må bestemme oss for hvordan partiet skal håndtere dette, om vi skal ha et ekstraordinært landsmøte eller ikke. Hvordan dette skal gjøres, må vi drøfte i partiet nå, sier Navarsete.

Krisemøte neste uke
Navarsete var selv ikke tilgjengelig fredag for å utdype hvilken hensikt hun hadde med uttalelsene, men nestleder Trygve Slagsvold Vedum framholder overfor NTB at hun bare ville peke på hvilke formelle prosesser partiet har i slike saker.

Partiledelsen, og spesielt Navarsete, har fått kraftig kritikk i etterkant av valget. Flere ordførere har tatt til orde for et ekstraordinært landsmøte for å velge en ny partileder.

Det skal være foranledningen til at partiledelsen angivelig tok initiativ til å møte fylkeslederne tidlig i neste uke til telefonmøte for å drøfte krisen i partiet.

Ifølge NRK har flere av dem og sentrale Sp-politikere fra hele landet organisert seg i et forsøk på å samle støtte for å avholde et ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet så raskt som mulig. Til det kreves det rent flertall, enten i sentralstyret eller landsstyret.

Moe ber om ro
Nestleder Ola Borten Moe stiller seg negativ til et slikt grep og ber partifellene roe seg så ledelsen får gjort jobben sin med å følge opp evalueringsrapporten.

- Det er ingen hemmelighet at vi av og til er uenige, men ikke mer enn at det bør være håndterbart, sier Borten Moe til Aftenposten om forholdet til Navarsete.

Den tidvis omstridte nestlederen i Senterpartiet kjenner seg ikke igjen i det krisepregede bildet han mener mediene har skapt av situasjonen i partiet og partiledelsen. De negative sidene ved forholdet mellom ham og Navarsete er blåst opp, mener han.

Vedum er enig, og mener partiets ordinære prosedyrer ivaretar behovet for å diskutere hvem som skal sitte i ledelsen.

- Det er helt legitimt å ha oppfatninger om hvem som skal sitte i partiledelsen, men jeg ser ingen grunn til å ta dette opp på et ekstraordinært landsmøte, sier han.

Storm rundt Navarsete
Navarsete synes imidlertid å være tydeligere enn på lenge på at partiet nå må avklare om det har tilstrekkelig tillit til partiledelsen til at den kan bli sittende, i det minste fram til neste ordinære landsmøte.

- Det er noen i partiet som ikke ønsker meg. Det må partiet diskutere. Vi har et regelverk for å håndtere denne type situasjoner. Vi er ikke tjent med å ha denne situasjonen gående lenge. Det er viktig at vi får en prosess for hvordan vi skal håndtere de spørsmålene som har kommet opp, sier hun til TV 2. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.