RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navarsete gir etter for Borten Moe

Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix
– Det er åpenbart svært viktig for Ola Borten Moe å beholde Ivar Vigdenes i jobben. Det er ikke like viktig for meg å bytte ham ut.

– Det er åpenbart svært viktig for Ola Borten Moe å beholde Ivar Vigdenes i jobben. Det er ikke like viktig for meg å bytte ham ut. Derfor tenker jeg at jeg vil sette partiet først og bidra til å samle heller enn å splitte, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til Aftenposten.

Det var ventet at Vigdenes ville bli erstattet i statsråd fredag. Fra før er Ola Borten Moes statssekretær Eli Blakstad skiftet ut med Ane Hansdatter Kismul, som tidligere var leder av Natur og Ungdom.

Les mer på Nettavisen:

Maktkamp

Politisk kommentator Kato Nykvist i Nationen sa til NTB tirsdag at Vigdenes er gjenstand for en maktkamp mellom de to Sp-toppene. Ryktene ville ha det til at Navarsete ønsket Sp-rådgiver Lars Vangen inn i OED, en mann som blant annet har jobbet i miljøorganisasjonen Zero.

– Navarsete ønsker åpenbart en annen kurs i Olje- og energidepartementet. Det kinkige er at Ola Borten Moe vil beholde Vigdenes, som nå er blitt gjenstand for en maktkamp som en av partene er nødt til å tape. Det Borten Moe har gjort, ligner ganske mye på et kabinettsspørsmål, sa Nykvist.

Nå har altså olje- og energiministeren «vunnet» slaget med sin partileder om mannen som uærbødig nok kalles «Mini-Moe». Vigdenes og Borten Moe har fulgt hverandre tett siden 2005.

Olje- og energiminister gjorde nesten ingen fornøyd etter sin fremstilling av fremtidens oljeboring.

Gir seg

– Ola har argumentert veldig sterkt for å beholde Ivar Vigdenes i jobben. Jeg hadde ikke helt forstått hvor viktig dette var for ham, og han ga ikke like klart uttrykk for dette tidlig i prosessen som han har gjort nå. Jeg vil ikke bruke mer tid og krefter på dette. Nå må vi ha fokus på å guffe på fram mot valget, for det trengs, sier Navarsete til Aftenposten.no.

Sp-lederen var torsdag ettermiddag i Stockholm der hun forberedte seg til opptak av ukens «Skavlan». Der kunne hun glede seg over full oppbakking fra Ola Borten Moe i det som fra utsiden er blitt tolket som opptakten til en mulig lederstrid i Senterpartiet.

– Vi har valgt vår leder. Det er Liv Signe Navarsete. Hun har full tillit, og det er ingen lederdiskusjon i partiet, sier han.

På spørsmål fra NTB om han er kandidat til å overta etter Liv Signe Navarsete dersom hun trekker seg eller unnlater å søke gjenvalg på landsmøtet til våren, svarer han slik:

– Det anser jeg ikke som en aktuell problemstilling.

– Full tillit

Borten Moe holdt torsdag et innlegg under Energidagene i Oslo og besvarte kun svært kortfattet og høyst motvillig pressens spørsmål om turbulensen innad i Senterpartiet.

Krefter i partiet har bedt ham revurdere sitt nei til en ny periode på Stortinget, noe han torsdag nok en gang avviser som uaktuelt.

– Jeg har vært veldig tydelig på det, sier Sp-nestlederen til NTB.

36-åringen har en høy stjerne blant mange i Senterpartiet, først og fremst i Trøndelag.

– Vi som er trøndere, ønsker oss jo en trønder. Dette er helt opp til Ola Borten Moe. Åpner han for å stille, endrer alt seg, sier fylkesleder Gunn Iversen Stokke i Sør-Trøndelag til Adresseavisen.

I Troms slår fylkesleder Hanne Bråthen fast at Borten Moe kan bli en god partileder. Hun utelukker ikke at et eventuelt skifte kan skje ganske raskt.

– Det kan være aktuelt å vurdere dette allerede til neste år. Men akkurat nå er det Liv Signe Navarsete som er vår partileder. Det bør vi forholde oss til, sier hun til Nordlys.

Bred støtte

Det har blåst friskt rundt Senterparti-leder Liv Signe Navarsete de siste dagene, men den åpne konflikten med Senterungdommens leder Sandra Borch synes å være bilagt etter tirsdagens uforbeholdne unnskyldning.

– Jeg har tillit til Liv Signe, og jeg tror hun også sitter som leder i 2013, sier Borch til NRK.

En ringerunde NTB foretok til medlemmene av sentralstyret i Senterpartiet tidligere denne uken, synliggjorde bred støtte til partilederen. En lignende runde som Klassekampen har foretatt blant partiets fylkesledere gir samme resultat. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere