Gå til sidens hovedinnhold

Navarsete lover mindre statlig styring i kommunene

Oslo (NTB): Kommunene vil ha større handlingsfrihet og mindre statlig innblanding. Kravet om styrket lokaldemokrati er selve flaggsaken på landstinget til KS som åpnet søndag.

Dagens viktigste gjest var utvilsomt KS' «egen» statsråd, kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Med en rykende fersk stortingsmelding å øse av, forsikret hun at kommunene er selve krumtappen i det norske folkestyret og at hun er villig til å se på forholdet mellom kommunenes egenkontroll og den statlige styringen med nye øyne.

Avtroppende KS-leder Halvdan Skard mener det er mange positive signaler i den nye meldingen, men at det er så som så med de konkrete tiltakene. Han ber Stortinget stramme opp innholdet og gjøre meldingen mer forpliktende.

Interesseorganisasjonen KS samler kommuner av alle slag, fra de aller største byene til de minste i distriktene. Kommunestyrene er fargepaletter, og det samarbeides på kryss og tvers av partigrensene. Men på landstinget samles de 217 delegatene under partifanene, i år med en liten overvekt til opposisjonspartiene.

Landstinget er KS' øverste politiske organ og møtes hvert fjerde år.

To kvinner kjemper om makten i organisasjonen, og for første gang på 20 år ligger til an til at en Høyre-politiker går til topps, 53 år gamle Gunn-Marit Helgesen fra Telemark. Valget skjer tirsdag, etter en gjesteopptreden av statsminister Jens Stoltenberg. Da skal også Skard offisielt takkes av etter å ha sittet i sjefsstolen siden 1992. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar