RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Navarsete må i høring

Sist oppdatert:
Kommunalminster Liv Signe Navarsete må forklare seg om pengegavene til Senterpartiet.

Navarsete må møte til åpen høring i Stortinges kontrollkomité etter at Senterpatiet mottok ulovlig partistøtte, melder NTB.

Den 9. september ble det kjent at Senterpartiet tilbakebetalte 700.000 kroner som de hadde fått i partistøtte fra to kraftselskap.

Partiet mottok 500.000 kroner fra Eidsiva Energi og 200.000 kroner fra Troms Kraft.

Pengene ble betalt tilbake fordi de var mottatt fra offentlig kontrollerte selskaper, noe partifinansieringsloven ikke åpner for.

- Har forklart seg for knapt
Det er Høyre og Fremskrittspartiets medlemmer i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, selv om de er i mindretall, som har benyttet seg av sin mulighet til å innkalle Sp-lederen til høring.

- Regjeringspartiene var uenige i avgjørelsen, forteller Høyres Per Kristian Foss til Nettavisen.

Foss mener Navarsete har forklart seg alt for dårlig om den ulovlige partistøtten.

- Vi ønsker at hun skal få utdypet sine meget korte forklaringer til komiteen, og det gjelder både partistøtten og måten hun opptrådte på som statsråd, sier han.

Han utdyper dette nærmere:

- Hun har gitt veldig knappe svar både om vurdering av habilitet, om hvorfor hun ikke ga informasjon videre og hvorfor hun som partileder initierte ulovlig partitøtte, sier Foss.

Komitéleder: - Vi er overrasket
Komiteens leder, Anders Anundsen (Frp), sier til Nettavisen at han er forundret over Navarsetes vurderinger i pengegavesaken.

- For vår del er vi overrasket over at hun som statsråd ikke har hatt en eneste tanke om at den kunnskapen hun sitter på kan være relevant for andre statsråder i behandlingen av konkrete saker hun er kjent med, når hun vet om støtten fra henholdsvis Eidsiva Energi Troms Kraft, sier Anundsen til Nettavisen.

Anundsen mener Navarsetes vurderinger og bevissthet rundt habilitet, er det viktigste å få svar på i høringen.

- Det som er viktig for oss er å fokusere på hennes rolle som statsråd, og ikke som partileder. Vi mener ikke partistøtten er det avgjørende, men kjennskapen til gaven og vurderingene i forhold til habilitet hos hennes statsrådkolleger, sier Frp-politikeren.

- I dette bildet spiller vurderingene til lovavdelingen i Justisdepartementet en minimal rolle. For dette dreier seg om statsrådens bevissthet rundt habilitetsspørsmål, at man er juridisk habil betyr ikke noe for hennes vurderinger, sier han.

Les egen sak: Tre Sp-ministere funnet habile

Komiteléderen tror det kan bli høring ganske raskt.

- Alt tyder på at det vil være en relativ kort høring, og det er grunn til å tro at vi kan klare å gjennomføre dette ganske raskt, sier Anundsen.

- Først klar over det nå
På Senterpartiets sentralstyremøte på Lillestrøm i midten av september, sa Navarsete at de nylig hadde oppdaget at pengegavene var ulovlig partistøtte.

- De 700.000 kronene vi fikk urettmessig, har vi nå betalt tilbake til selskapene. Vi ble først klar over at dette var ulovlig støtte i forrige uke. Da fattet vi umiddelbart vedtak om å tilbakebetale støtten, sa Navarsete.

Hun fortalte at de nå vil endre regelverket, slik at de unngår «gråsoner» mellom Senterpartiet og omverdenen i fremtiden.

Sp-lederen sa også at hun gir fra seg sin godtgjørelse som partileder på grunn av tilbakebetalingen.

- Jeg ble særdeles glad når våre tillitsvalgte har startet en økonomisk dugnad slik at vi ikke skal bli økonomisk skadelidende fordi vi har tilbakebetalt pengene vi fikk. Jeg vil være med på dugnaden, og sier fra meg godtgjørelsen som er til lederen i partiet, som er på 50.000 kroner, sa hun.

- Ja, det ble gjort en feil
Navarsete sa dessuten at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ikke visste om pengegaven da han i sommer ga konsesjon til en av giverne.

- Verken Terje Riis-Johansen eller hans statssekretær visste om dette. De burde visst det, men de visste ikke, sa Navarsete.

Hun påpekte at det har vært full åpenhet om at Senterpartiet mottok pengene.

- Men vi forvisset oss ikke om at Terje Riis-Johansen var kjent med det. Det skulle vært gjort, og det er jeg som har det øverste ansvaret for at det ikke skjedde, sa partilederen.

- Ja, det ble gjort en feil, men så fort vi ble gjort oppmerksom på det, så ryddet vi opp, og nå har vi startet arbeidet med å endre regelverket slik at dette ikke skal skje igjen, sa Navarsete videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere