RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navarsete vil grunnlovsfeste krona

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Liv Signe Navarsete og Senterpartiet vil foreslå en grunnlovsfesting av krona for å skjerme Norge mot finansielle brottsjøer.

Sp-leder Liv Signe Navarsete varslet på partiets landsmøte på Gardermoen fredag at stortingsgruppa om kort tid vil fremme forslag om å grunnlovsfeste en nasjonal valuta.

- Beskytte krona
- Vi vil gjøre det for å beskytte den norske krona. Vi mener det vil tydeliggjøre den nasjonale selvråderetten og gjøre det vanskeligere på sikt å melde Norge inn i eurosamarbeidet, sier Navarsete til Nettavisen, samtidig som hun innrømmer at det uansett ikke synes å være veldig aktuell politikk nå. Heller ikke i Danmark og Sverige står innføringen av euroen på dagsorden.

Høyre: Bare symbolpolitikk
Forslaget blir møtt med hoderisting i Høyre.

- Dette har null verdi og er bare symbolpolitikk, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Viser til Sveits og USA
Det var i en tale til landsmøtet fredag Navarsete kom med utspillet om en grunnlovsfesting av krona.

- Norge står fritt til å fremme et forslag om å grunnlovsfeste en nasjonal valuta, slik for eksempel USA og Sveits har gjort, sa Navarsete i talen.

- En nasjonal valuta har tjent oss godt. Den økonomiske krisen er fulgt av en like dyp politisk krise. EU-prosjektet er rammet av en indre mistillit som både rammer den økonomiske styringen og det bredere politiske samarbeidet. Mange hadde nok ikke ventet å høre meg stå på denne talerstolen og si meg lei for at EU ikke evner å tale med en stemme. Men det gavner selvsagt ikke Norge at våre nærmeste naboer ikke makter å gjøre jobben sin. Når avisa The Guardian kan fortelle at EU-landene ikke finner sammen i felles innlegg i FNs generalforsamling, vitner det om en organisasjon med enorme problemer, sa Navarsete videre.

- Alvorlig statsgjeldskrise
Hun fortsatte med å si at de som ropte varsku om den globaliserte og liberaliserte finansøkonomien fikk rett.

- Den internasjonale økonomien hadde ikke systemer på plass for å styre utviklingen og sørge for balanse. Nå står vi overfor en alvorlig statsgjeldskrise i land som står oss nær, sa hun.

Navarsete tegner et bilde av Norge som en skjermet øy i et opprørt hav av arbeidsløshet og finansiell uro.

- Må være forberedt
- Vi vet ikke når brottsjøene også kan ramme vår kyst. Men vi må være forberedt på å reagere med tiltak om det skjer. Norge er godt stilt, men krisen kan også ramme oss. Konkurranseutsatte næringer er sårbare for en sterkere krone og lavere etterspørsel. Kommunene har en høyere gjeldsgrad, og bare ett prosents renteøkning vil si at de får mellom en og halvannen milliard i ekstra kostnader, sa Navarsete.

Høyres Jan Tore Sanner sier utspillet virket som «et typisk hjemmesnekret Sp-utspill» og mener det ikke vil ha noen praktisk betydning.

- Her virker det bare som om Senterpartiet vil slå politisk mynt på EUs utfordringer, sier Sanner til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere