RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
For å redde små butikker i bygdene kan kunder i fremtiden få mulighet til å handle inn et begrenset utvalg av polvarer.
For å redde små butikker i bygdene kan kunder i fremtiden få mulighet til å handle inn et begrenset utvalg av polvarer. Foto: Martin Jacob Kristoffersen

Navarsete vil ha minipol i butikkene

Sist oppdatert:
Krise for småbutikker krever nye tiltak, mener kommunalministeren.

Ny undersøkelse gjort av Institutt for bransjeanalyser for Norgesruppen viser at 6 av 10 butikker står i fare for å bli lagt ned på grunn av manglende omsetning.

Butikkene i rapporten tilhører blant annet dagligvarekjedene Joker, Nærbutikken, Coop Marked, Ica Nær, Spar og Bunnpris og er lokalisert i 327 av landets 429 kommuner.

I 2010 gikk hele 44,5 prosent av disse nærbutikkene med underskudd, skriver DinSide.

Navarsete engasjerer seg
Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) er urolig over den dårlige økonomien til lokalbutikkene. Hun ønsker nå at butikkene får lov til å selge både vin og sprit for at det skal få flere bein til å stå på.

- Når tjenestetilbudet i bygda forsvinner, flytter folk etter. Butikkene bør satse på tilleggstjenester, i form av for eksempel minipol eller samarbeid med kommunen, sier Navarsete til DinSide.

Navarsete opplyser at det er iverksatt en forsøksordning med minipol, som har vært prøvd en liten stund i noen mindre butikker rundt om i landet.

- Det mener jeg er en vei å gå. At en kan ha et litt mindre utvalg av polvarer som er nærfolk, så slipper de å reise så langt, sier Navarsete til NRK.

Hun sier at hun vil kjempe for å få til vinsalg i butikkene, men at det ikke er sikkert dette kommer til å bli realisert.

- Bygda fraflyttes
Kjededirektør i Joker, Kjell Arne Bjerklund, sier at mange av butikkeierne i distriktene kjenner seg i liten grad i maktdebatten som har pågått det siste året.

- Mange av butikkene i distriktene er langt unna fra å være såkalte «matbaroner». De blir drevet av dårlig lønnte ildsjeler som gjør en jobb for lokalsamfunnet. Det politiske norge må legge til rette for at disse butikkene kan overleve i fremtiden, sier han til Nationen.

Han sier at distriktsbutikkene er helt nødvendige for å holde oppe spredt bosetning i distriktene.

- Du kan sende elevene på en skolebuss om den lokale skolen blir lagt ned, men blir butikken lagt ned, flytter folk fra området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere