RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navnekamp om nytt selskap

Sist oppdatert:
Det bygger opp til navnemaktkamp om Statoil/hydro-fusjonen. Sentrale regjeringsmedlemmer ønsker å beholde Statoil-navnet.
Navn som Hydroil, Hysta, Noroil og Northoil har alle vært kastet inn i debatten. En ting er i alle fall klart, en viktig premiss for at Hydro ville godta en fusjon, var at Statoil ikke ble valgt som nytt navn på det nye selskapet. Da ville det sett for mye ut som om det var storebror Statoil som slukte lillebror Hydro.

Dermed må noe av det første det nyfusjonerte selskapet gjør, være å bruke et tresifret millionbeløp på navnebytte. Men det er ikke like populært i alle kretser. Ifølge Dagens Næringsliv vil navnedebatten ende i en maktkamp mellom politikerne og Hydros styre og ledelse.

Uakseptabelt mye penger

Sentrale stortingspolikere som Olav Akselsen (Ap), Lars Peder Brekk (Sp), Gunnar Kvassheim (V) og Halgeir Langeland (SV) mener det er unødvendig å fjerne Statoil-navnet. Men også sentrale kilder i regjeringen mener en navneendring er uforståelig og vil koste uakseptabelt mye penger.

- Å kutte ut Statoil-navnet, er en skrekkelig dårlig idé. Til en viss grad kan vi skjønne at Hydro er redd for balansen hvis Statoil-navnet beholdes, men det er viktig å se realitetene her. Det nye selskapet vil ha 31.000 ansatte, 5000 av dem vil komme fra Hydro, sier en kilde i regjeringen til Dagens Næringsliv.

Reinås avviser

- Jeg vil avvise et hvert forsøk på å ta opp den diskusjonen igjen. Nytt navn er en viktig del i arbeidet med å føye sammen to kulturer. Det er faktisk langt mer betydningsfullt enn navnet isolert sett, sier Jan Reinås, Hydros styreleder, til avisen.

For selskapet har det hele tiden vært viktig at Statoil ikke kan være navnet til det nye selskapet. Men både sentrale tillitsvalgte, og medlemmer av regjeringen satte spørsmålstegn ved behovet for et navnebytte. En av dem skal ha vært statsminister Jens Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere