*Nettavisen* Nyheter.

Navy Seal reddet dansk gissel

Foto: John Moore (Getty Images)

Gisler frigjort under dramatisk redningsaksjon i Somalia.

25.01.12 15:31

København (NTB-AFP-Ritzau): Amerikanske spesialstyrker frigjorde natt til onsdag to ansatte i Dansk Flygtningehjælp, som har vært holdt fanget av pirater i Somalia siden oktober.

De to, danske Poul Hagen Thisted (60) og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan (32), var på oppdrag for den danske hjelpeorganisasjonens mineryddingsenhet Danish Demining Group da de ble tatt som gisler 25. oktober i fjor.

Hjelpearbeiderne skal ha blitt forrådt av sine egne sikkerhetsvakter under et oppdrag i den somaliske byen Galkayo, og de ble deretter overlatt til en somalisk piratbande som fremmet krav om løsepenger.

Ifølge amerikanske medier ble de to frigjort av soldater fra den amerikanske spesialstyrken Navy Seals under en dramatisk redningsaksjon før daggry onsdag.

- De to gislene er uskadet og har det etter forholdene bra, melder danske Jyllands-Posten.

Skuddveksling
– Vi har mottatt informasjon om at minst seks militærhelikoptre angrep tidlig i dag morges, forteller en lokal sikkerhetskilde, Mohamed Nur.

Ifølge øyenvitner kom det til kraftig skuddveksling under aksjonen, som fant sted i et avsidesliggende område mellom Hobyo og Adado i det sentrale Somalia.

Piratkilder bekrefter at de to hjelpearbeiderne ble holdt fanget rundt 20 kilometer nord for byen Adow.

Soldatene tok kontroll over flyplassen i Galkayo natt til onsdag, og hadde flere fly og helikoptre i beredskap der mens aksjonen pågikk.

Mange drept
– Vi ha funnet likene av åtte pirater på stedet, og etter det vi forstår ble fem andre tatt til fange under redningsaksjonen, sier Abduali Moalim, en lokal tjenestemann i Adado.

En somalisk piratkilde, Bilal Hussein, opplyser til nyhetsbyrået AP at ni gisseltakere ble drept under redningsaksjonen.

Begge de to hjelpearbeiderne slapp ifølge Dansk Flygtningehjælp uskadd fra aksjonen og var i morgentimene onsdag på vei til å bli gjenforent med sine familier.

AP melder at de amerikanske spesialsoldatene og de to frigjorte gislene ble fløyet nordover til nabolandet Djibouti, der USA har en stor militærbase.

– Godt jobbet
President Barack Obama kom trolig med en skjult henvisning til den amerikanske redningsoperasjonen da han tirsdag kveld holdt sin årvisse tale om rikets tilstand i Kongressen.

Da presidenten ankom Kongressen pekte han på forsvarsminister Leon Panetta og sa «Leon, godt jobbet i kveld».

Under talen trakk han for øvrig fram den amerikanske likvidasjonen av Osama bin Laden, som det også var Navy Seals som sto bak. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.