Høyreekstremister fordømmes på det sterkeste etter en begravelsesseremoni i den katolske kirken St. Lucia i Roma denne uken. Bilder tatt utenfor kirken viser en kiste omsvømt i svastika-flagget. Rundt kisten står det noen titalls tilhørere som gjorde nazi-hilsen for å hedre den døde.

Italiensk presse har identifisert den avdøde som et tidligere 44 år gammelt medlem av den høyreekstremistiske gruppen Forza Nuova.

Både jødiske og katolske ledere i Italia fordømmer bruken av svastika-flagget og omtaler hendelsen som skandaløs, melder CNN.

Les også: Professor ber Canada forberede seg på det utenkelige: - USA kan bli styrt av et høyrevridd diktatur innen 2030

- Presten var helt uvitende

Det katolske erkebispedømmet i Roma opplyser i en uttalelse at prestene i St. Lucia, inkludert presten som gjennomførte seremonien inni kirken, var helt uvitende om at kisten skulle bli omsvøpt i et svastika-flagg utenfor kirken, skriver The Guardian.

Erkebispedømmet understreker videre i uttalelsen at svastika-flagget er et forferdelig symbol som er helt uforenlig med kristendommen. Handlingen beskrives også som «krenkende» og «uakseptabel».

- Svastika symboliserer først og fremst nazismen og Adolf Hitlers NSDAP (Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti red.anm.). Det er et gammelt indisk symbol som ble plukket opp av nazistene. Mens det italienske fascistiske flagget besto av en ørn som sto på et risknippe med øks. Italienske nynazister er sånn sett litt annerledes enn italienske fascister, sier historiker i Civita, Bård Larsen, til Nettavisen.

Les også: Robert Scott Palmer (54) fikk strengest straff av alle etter Kongress-angrepet. Hans norske advokat avslører hvorfor

Tar avstand fra hvert eneste ord, gest og symbol

Alessandro Zenobbi, som er prest i St. Lucia-kriken, siteres på at han tar fullstendig avstand fra «hvert eneste ord, gest og symbol som ble brukt utenfor kirken, som tilskrives ekstremistiske ideologier som er langt unna budskapet til Jesu Kristi evangelium».

Det jødiske miljøet i Roma er forferdet over at slike hendelser fortsatt kan finne sted 70 år etter andre verdenskrig og fascistdiktaturets fall i Italia.

- Det er uakseptabelt at en svastika-flagg kan fortsatt bli vist fram i offentligheten i dagens samfunn, og spesielt i en by som opplevde deportasjon av byens jøder utført av nazister med hjelp av deres fascistiske medskyldige (italienske fascister red.anm.), lyder uttalelsen.

Les også: Stortingspolitiker fra Høyre sammenligner Rødt med nazister

Den 16. oktober 1943 ble mer enn 1000 jøder i Roma deportert. De aller fleste ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. Bare 16 av dem kom tilbake. Italias fascistdiktator Benito Mussolini var en nær alliert av nazistene i Tyskland.

- Den italienske fascismen til Mussolini var på mange måter forløperen til nazismen, og oppsto flere år før Hitler ble lagt merke til. Man forbinder den italienske fascismen med en annen type fascisme som ikke er så militær og antisemittisk som den tyske nazismen, sier Larsen.

- Blitt et større rom for høyreekstremisme i Europa

En tilsvarende hendelse som den som skjedde utenfor St- Lucia-kirken på mandag, fant også sted utenfor en annen kirke i Roma i mars i fjor. Larsen sier høyreekstremismen har fått større utbredelse i Europa de senere årene.

Les også: Ny studie: Forbløffende funn om unge amerikanere og holocaust

- Generelt har Italia en lang tradisjon for nyfascisme. Så det i seg selv er ikke så oppsiktsvekkende. Men det har generelt blitt et større rom for høyreekstremisme i Europa. Den generelle trenden er at høyreekstremisme er mindre oppsiktsvekkende i dag enn det var for ikke så mange år siden. Og det henger sammen med flere ting. Først og fremst har et amerikansk presidentskap vært en døråpner for ytre høyre, uten at jeg har noe statistikk i ryggen for å belegge akkurat det, men det virker åpenbart når man ser på hendelser som for eksempel Charlottesville i USA, sier Larsen.

Larsen henviser til hendelsen i Charlottesville sommeren 2017, da en selverklært nynazist kjørte inn i en fredelig gruppe demonstranter og drepte en kvinne. Den fredelige motdemonstrasjonen var rettet mot hundrevis av ytre høyre-tilhengere som protesterte mot fjerningen av en general Robert E. Lee-statue.

Daværende president Donald Trump fikk massiv kritikk for måten han håndterte hendelsen på, og at han ikke tok nok avstand fra de høyreekstremistiske kreftene.