RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NBC overtar Universal

TV-kanalen NBC, som huser blant andre Frasier og talkshow-verten Jay Leno, kjøper medieselskapet Universal Entertainment. Over 100 milliarder kroner betaler NBC for å få makten over en av Hollywoods største underholdningsfabrikker.

Styret i Vivendi Universal undertegnet tirsdag en avtale med NBC om å selge 80 prosent av den amerikanske virksomheten i konsernet. Det omfatter blant annet Universal Theme Parks og Universal Studios i Hollywood.

Full kontroll
NBC eies av industrikonglomeratet General Electric som nå blir en av de største medieaktørene i USA. Etter oppkjøpet vil NBC ha kontroll med hele verdilinjen fra produksjon til kringkasting. Dermed kan selskapet putte det meste av pengene som dukker opp underveis rett i lomma.

Og penger vil det være behov for. NBC betaler 106 milliarder kroner for 80 prosent av aksjene. De resterende 20 prosentene beholdes av Vivendi inntil videre, skriver Wall Street Journal.

Mye å rydde opp
Til tross for at de to selskapene nå har inngått en avtale vil det gå flere måneder før fusjonen er endelig. Blant annet skal to svært ulike kulturer slås sammen. I Hollywood-selskapet Universal har det alltid rådet en betydelig mindre formell linje enn i det strikte GE-systemet.

NBC-sjef Barry Diller skal lede det fusjonerte selskapet.

Aksjekursen i General Electric steg markant på New York-børsen tirsdag etter at avtalen ble kjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere