RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nødnettet vurderer ordinært mobilnett til datatrafikk

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) må bruke nettene til kommersielle tilbydere – som Netcom og Telenor – til datatrafikk. På bildet DNKs direktør Tor Helge Lyngstøl holdt innlegg.
Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) må bruke nettene til kommersielle tilbydere – som Netcom og Telenor – til datatrafikk. På bildet DNKs direktør Tor Helge Lyngstøl holdt innlegg. Foto: Kyrre Lien (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Til tross for en pris på 6 milliarder er ikke det digitale nødnettet bygget for normal datatrafikk. Nå skal de vanlige mobilnettene tas i bruk.

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) vurderer å bruke nettene til kommersielle tilbydere – som Netcom og Telenor – til datatrafikk. På den måten skal også politi, brannvesen og helsevesen få kunne bruke tunge, datakrevende tjenester som video når det smeller.

- I Norge har vi dratt teknologien til nødnettet så langt som det er mulig. Så må vi se om vi kan supplere med mer data. Da er det ikke så mye valg, du må lene deg på de kommersielle mobilnettene, sier Tor Helge Lyngstøl, direktør for nødnettet, til Bergens Tidende.

Meningen er at nettene til Telenor og NetCom skal supplere nødnettet på datatrafikk, mens all tale og det mest kritiske av datatrafikken skal gå på det vanlige nødnettet.

- Nødnettet er utmerket til det er laget til, nemlig tale. På data er det derimot interessant å bruke de kommersielle, sier Lyngstøl.

Nødnettet er kryptert og gir alt fra politi til den lokale Røde kors-gruppen mulighet til å snakke på samme samband. Ved en ulykke kan både politiet, luftambulansen, Sivilforsvaret og andre lett kommunisere.

Tidligere foregikk dette med en kombinasjon av mobiltelefoner, ulike analoge samband og sammenkoblinger på de ulike operasjonssentralene. I løpet av året skal det digitale nødnettet være ferdig utbygd over hele Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere