RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ned på Wall Street

Sist oppdatert:
Det amerikanske aksjemarkedet falt tilbake etter en ny oppgang i oljeprisen
Etter at oljeprisen igjen endte dagen med oppgang, ble det også slutt på oppgangen på Wall Street.

Dow Jones-indeksen endte ned 37 poeng til 10.596 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 6 poeng til 2.166 poeng. Ved avslutningen var S&P 500-indeksen ned 5 poeng til 1.231 poeng.

I tillegg til oljeprisen diskuterte investorene effekten av Katrina-orkanen på den amerikanske økonomien. Flere og flere tar til orde for at den amerikanske sentralbanken bør stoppe sin oppjekking av det amerikanske rentenivået.

Tung dag på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned for andre dag på rad. Dermed ser det ut til at stemningen har surnet litt.

Indeksen endte ned 0,7 prosent til 315,83 poeng. Nedgangen kom til tross for at prisen på nordsjøolje steg 1 prosent til 63,50 dollar i handelen i London.

Blant tungvekterne var det få lyspunkt torsdag. Bare Hydro og DNO var opp med henholdsvis 1,2 prosent og 2,5 prosent. Ellers var det mye rødt. Med et så bredt fall er spørsmålet om ikke flere investorer og utenlandske investorer velger å ta gevinst.

Øverst på dagens taperliste var imidlertid Tandberg Storage og Håg, uten at iMarkedet.no kjenner til årsaken til fallene.

Høyt oppe på taperlisten torsdag var også Norsk Vekst Forvaltning, som falt 4,4 prosent. Noen småaksjonærer valgte å selge i dag, ettersom selskapets drift blir borte etter salget av Norsk Vekst investeringer til det internasjonale fondet HarbourVest.

På vinnerlisten i dag var fergerederiet TFDS, som steg på fusjonsmeldingen med OVDS. TFDS-aksjen steg 2,9 prosent.

Øverst på vinnerlisten var IT-forhandleren PSI, som steg 8,6 prosent til 19 kroner. Røkkes Aker American Shipping steg 8 prosent til 81 kroner.

Åpner ned på Wall Street

Etter ti minutters handel er det nedgang på børsene i USA. På New York Stock Exchange er Dow Jones Industrial average ned drøy 0,3 prosent, mens Nasdaq er ned 0,4 prosent.

Nedgangen er i tråd med indikasjonene før åpning i dag. Ny oppgang i oljeprisen og usikkerhet rundt den videre rentesetting til den amerikanske sentralbanken preger markedet.

Mot Wall Street-fall

Oljeprisen og rentefrykt presser på Wall Street i forkanten av dagens børsåpning.

De amerikanske børsene ligger an til en svak børsåpning. Både S&P 500-futuren og Nasdaq futuren pekte ned før åpningen.

Det er et nytt løft i oljeprisen og frykt for at den amerikanske sentralbanken (FED) ikke vil stoppe oppjekkingen av den amerikanske renten, som trekker ned torsdag.

Blandet på Oslo Børs

Norsk Hydro og Statoil går som de to mest omsatte selskapene forskjellig vei torsdag. Norsk Hydro stiger 0,6 prosent mens Statoil faller 0,63 prosent. Det er spenning foran dagens oljelagertall fra USA som gjør at investorene er avventende til de tunge oljeselskapene.

DNO derimot stiger friske 2,96 prosent. Oljeprisen steg torsdag etter fire dager med sammenhengende fall.

Hovedindeksen er imidlertid ned 0,42 prosent. Av andre mye omsatte aksjer faller DnB NOR ned 1,5 prosent mens Stolt Offshore stiger 1 prosent etter at selskapet meldte om en milliardkontrakt tidligere i dag.

Norske Skog fortsetter fallet fra onsdagen, og aksjen faller ned 1,22 prosent. Det har kommet en rekke salgsanbefalinger etter at selskapet i går offentliggjorde kjøp av resterende 50 prosent i det asiatiske papirselskapet PanAsia. Selskapet meldte også om at de ville gjennomføre et tegningsrettsemisjon på 4 milliarder kroner.

Dagens taper er Hexagon, som faller 4,9 prosent etter en sterk kursoppgang resten av uken.
Vinnerlisten toppes av Lerøy Seafood Group, som i dag har presentert seg på First Securities sitt lakseseminar. Oppgang er det også for Diagenic, som stiger 4,5 prosent.

I Europa er markedene gjennomgående i negativt lende. I London er FTSE-100 ned 0,15 prosent mens DAX-indeksen er ned 0,12 prosent. CAC-40 indeksen i Paris er ned 0,31 prosent.

Klart fall på Oslo Børs

Det startet med et klart børsfall på Oslo Børs torsdag. Hovedindeksen falt 0,6 prosent til 315,94 poeng.

Samtidig var oljetungvekterne Hydro og Statoil ned henholdsvis 0,3 og 0,6 prosent. Fallet kom til tross for at oljeprisen igjen styrket seg. I handelen i London steg prisen på Nordsjøolje med 1 prosent til 63,52 dollar.

Oljeselskapet DNO var imidlertid en av få som løftet seg etter åpningen, og var opp 1,5 prosent til 41,20 kroner.

Ellers kan nevnes at Norske Skog-aksjen fortsatte fallet fra i går, og var ned 2,2 prosent, til 100,25 kroner. Her er det trolig emisjonen som presser kursen.

Øverst på vinnerlisten etter åpningen var diagnostiseringsselskapet Diagenic, som steg 4,5 prosent. Fusjonsforslaget mellom fergeselskapene TFDS og OVDS førte TFDS-aksjen opp 2,9 prosent etter åpningen.

På taperlisten var en lang rekke IT-selskaper. Dagens tapere var Mamut, Apptix og Telecomputing. Det var lavt volum i alle disse aksjene.

Oljespenning på Oslo Børs

Oljeprisen løftet seg for første gang på fire dager torsdag morgen etter forventninger om at oljelagrene i USA har blitt tappet kraftig den siste uken.

Men tallene er ikke klare, og siden det er spesielle tider er det også vanskelig å spå utkommet av hvordan orkanen Katarina har påvirket produksjon og forbruk av olje i USA de siste dagene og ukene.

Oljeprisen kan med andre ord bli volatil fremover, noe som vil prege Oslo Børs. Her hjemme har det også vært svært volatilt i markedet, der den ene dagen fører med seg kraftig oppgang i markedet mens dagen etter er det salgsstemning i hele markedet.

Norske Skog-aksjen blir overlesset med salgsanbefalinger ettersom analytikere har sett på kjøpet av PanAsia, som ble offentliggjort i går.

De norske aksjene i USA falt også noe tilbake onsdag kveld, men ikke så mye som på Oslo Børs, hvilket borger for oppgang i markedet torsdag.

I Europa tar markedet en liten pause. I London er FTSE-100 ned 0,2 prosent mens DAX-indeksen har snudd opp 0,05 prosent etter å ha vært i negativt lende store deler av dagen.

Ny opptur i USA - Fall i Asia

Det var nedgang på Tokyo-børsen torsdag. Bakgrunnen var en svak makrorapport, som viste at ordreinngangen i Japan ikke var like sterk som ventet.

Dette fikk Nikkei-indeksen til å falle tilbake torsdag morgen norsk tid, og den var ned 0,8 prosent til 12.510,02 poeng.

Samtidig var Morgan Stanleys asiaindeks ned 0,5 prosent. Indeksen inneholder over 1.000 aksjer i asiaregionen.

Ny opptur på Wall Street

Oljeprisen falt til de laveste nivåene på tre uker i kveld, og dette bidro til ny oppgang på de amerikanske børsene. Sammen med oljeprisen kom det tre viktig oppgraderinger av Dow-selskaper i kveld fra store meglerhus.

Oljeprisen endte i dag under 65 dollar fatet på Nymex for første gang på tre uker.

I tillegg ser aksjemarkedet fortsatt for seg en stopp i rentehevningene fra den amerikanske sentralbanken i kjølvannet av orkanen Katrina. Sentralbanken kom i dag med sin rapport om nasjonens økonomi, men materialet var basert på tilstanden før orkanen, og vil blir mindre viktig som grunnlag for beslutningene på rentemøtet om knappe to uker.

Dow Jones-indeksen endte opp 0,4 prosent til 10.633,42 ført an av Hewlett-Packard, J.P. Morgan Chase og McDonalds som alle ble hevet til kjøp av større meglerhus i kveld.

På Nasdaq endte indeksen opp 0,24 prosent til 2.172,03, mens det brede markedet ved S&P 500-indeksen steg tilsvarende til 1.236,33.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere