RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Neda-saken: «Pappa, når skal vi hjem til Norge?»

SKAL VITNE: Neda og lillesøsteren Dima hjemme i Jordan. I fjor ble familien sendt ut av Norge, etter ti år på asylmottak i Sandnes.
SKAL VITNE: Neda og lillesøsteren Dima hjemme i Jordan. I fjor ble familien sendt ut av Norge, etter ti år på asylmottak i Sandnes. Foto: Tine Poppe
Sist oppdatert:
- Livet er blitt fryktelig vanskelig. Uten hjelpen fra Norge hadde vi dødd, sier Said Ibrahim, faren til 13 år gamle Neda.

På en sprakete telefonlinje fra Amman i Jordan forklarte Ibrahim seg mandag for Oslo tingrett.

- Livet er fryktelig vanskelig, spesielt for barna. Jeg klarer ikke å beskrive hvordan vi har det, sa han.

- Barna spør hele tiden, pappa, når skal vi dra hjem? Hjemmet deres er i Norge, sa han.

Les også:I dag får retten høre Nedas bønn via Skype

Siden familien ble tvangssendt fra Norge i juni i fjor, har de bodd i en kjellerleilighet i en flyktningleir utenfor Amman. Ifølge Said har han bare hatt inntekt i fire dager.

- Uten de pengene vi har fått fra Norge, hadde vi dødd av sult. Her er det ingen hjelp å få. Situasjonen er svært preget av de mange tusen flyktningene som har kommet fra Syria, forteller han.

I løpet av årene i Norge fikk ekteparet to nye barn. De to yngste barna har jordansk statsborgerskap.

UNE avviser feil i Neda-saken
Hva skal veie tyngst, innvandringspolitiske hensyn eller barns beste? Familien Ibrahims ankesak mot Utlendingsnemnda kan bli en viktig test

Rettsforhandlingene kom mandag i gang i Oslo tingrett. Det store spørsmålet er om Utlendingsnemnda (UNE) misbrukte sin myndighet da familien Ibrahim ble sendt tilbake til Jordan i juni i fjor.

- Vi mener at det ikke er begått saksbehandlingsfeil og at vedtaket om ikke å gi familien opphold, er gyldig, sier advokat hos Riksadvokaten, Kirsten Berger, som representerer UNE i saken, til NTB.

- Vi anser saken som ferdig behandlet.

- Sju feil
Familiens advokat Arild Humlen anklager UNE for feil lovanvendelse og feilaktig vekting av barnets beste. Nemndas begrunnelse for å tvangssende familien ut av landet er mangelfull, mener han. I tillegg anklages UNE for myndighetsmisbruk og saksbehandlingsfeil, og gyldigheten av vedtaket om å sende ut familien er i strid med menneskerettighetene, mener Humlen.

I retten mandag ramset han opp sju punkter der han mener UNEs vedtak er i strid med regelverket. Blant annet er spørsmålet om familiens identitet ikke vektet mot barnas beste, og han kritiserer at UNE ikke har trukket helsesituasjonen til Nedas bror Noel inn i vurderingen. Nael ble i 2012 diagnostisert med ADHD, alvorlig språkforstyrrelse og store konsentrasjonsvansker av et nevrologisk team på Haukeland sykehus.

- Forferdelig vanskelig
Heidi Bjerga, som leder Støttegruppa for Neda, sier til NTB at det er familien selv som har valgt å anke utvisningsvedtaket. Hun var i kontakt med familien så seint som mandag.

- De har det forferdelig vanskelig. Det er hele framtiden deres som står på spill, sier hun.

Neda-saken startet i Oslo tingrett mandag. F.v. Adv. Arild Karl Humlen, prosessfullmektig og adv. Kirsten Berger (t.h.).


Støttegruppa har samlet inn flere hundre tusen kroner for å betale familiens utgifter til ankesaken.

- Denne saken blir en test på to måter, både når det gjelder barns rettssikkerhet og UNEs håndtering av slike saker, sier Bjerga.

Sju avslag siden 2003
Ekteparet Ibrahim søkte en bedre framtid da de kom til Norge i 2003. Men det var ikke krig og konkrete trusler som hadde drevet dem på flukt.

Derfor oppfyller ikke familien kravene for å få opphold, mener UNE. Det første avslaget kom i november 2003, og det endelige avslaget kom fra UNE i 2006.

Familien har siden begjært omgjøring av vedtaket seks ganger, men fått avslag hver gang, siste gang i 2013. I mellomtiden har Nedas foreldre fått to barn til i Norge.

Familien ble returnert til Jordan i juni i fjor etter ti år i Norge. De hadde opplyst at de var palestinere fra Irak, men i mars i fjor ble det fastslått at de kom fra Jordan.

Familien håpet imidlertid å få bli værende i Norge av hensyn til barna.

Løy
Etter at Utlendingsnemnda (UNE) fikk brakt på det rene at familien hadde løyet om hvor de kom fra, sørget nemnda for at de raskt ble sendt til hjemlandet.

På bakgrunn av at UNE ikke hadde vurdert familiemedlemmenes helsesituasjon før utsendelsen, saksøkte familien staten og vant fram i tingretten. UNE aksepterte dommen, revurderte saken og fattet et nytt utvisningsvedtak. Det er dette vedtaket familien nå håper å få omgjort. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere