Gå til sidens hovedinnhold

Neda skal forklare seg på telefon

Neda-saken er i gang i Oslo tingrett.

OSLO (NTB): Etter at tingrettsdommer Kim Heger trakk seg fra Neda-saken som skulle startet tirsdag, åpnet den to dager lange sivilsaken i Oslo tingrett onsdag med tingrettsdommer Arne Lyng som rettens administrator.

Neda-familiens advokat Arild Humlen ba om referatforbud når den tolv år gamle jentas psykiater Aina Basilier Vaage skal forklare seg for retten. To lærere som også skal vitne, kan forklare seg uten taushetsplikt eller referatforbud.

For Utlendingsnemnda (UNE) møter regjeringsadvokat Kine Elisabeth Steinsvik. Rådgiver Anne Lise Fjermeros i UNE har fått rettens tillatelse til å følge saken og vil selv vitne.

Dommer Arne Lyng kunngjorde at han ikke hadde noe kjennskap eller tilknytning til saksøkerne og heller ikke noe kjennskap til noen av vitnene eller saksbehandlerne. Det var ingen innsigelser mot hans habilitet.

Klokken 13 onsdag vil det bli tatt opp forklaring på telefon med Neda Ibrahim og hennes foreldre fra den norske ambassaden i Amman i Jordan. (©NTB)

Fakta om Neda-saken

* I juni 2013 ble Neda Ibrahim (12) med familie returnert til Jordan etter ti år på Dale asylmottak i Sandnes i Rogaland.

* Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2012, og har søkt om omgjøring av asylavslaget to ganger. Men Utlendingsnemnda (UNE) har opprettholdt avslaget, siste gang i vår.

* Advokat Arild Humlen har brakt siste avslag inn til rettslig prøving. Han hadde på vegne av familien begjært midlertidig vern mot utkastelse inntil en rettskraftig dom foreligger.

* UNE mente dette ikke ville ha betydning for saken, og utsatte ikke utsendingen. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag 30. oktober. Neda Ibrahims familie skal vitne over telefon fra den norske ambassaden i Jordan.

* Foreldrene skal ha opplyst at de er palestinere fra Irak, mens UNE mener de kommer fra Jordan.

* I fjor fikk Neda Ibrahim Annette Thommessens minnepris. I et intervju med NRK sa hun at «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg».

* Stortinget har som ledd i behandlingen av stortingsmeldingen «Barn på flukt» bedt om at praksis legges om for asylsøkerfamilier med barn som har bodd lenge i Norge.

* Utlendingsnemnda (UNE) legger om kort tid fram en melding for Justisdepartementet om endringer i praksisen for håndtering av slike tilfeller. (©NTB)

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken