*Nettavisen* Nyheter.

Nedbør og gråvær preger hele landet de neste dagene

Gråvær og regn preger hele Norge. Det kan også bli vanskelige kjøreforhold med tåke og glatte veier flere steder.

13.11.19 14:23

- Det er litt slappe lavtrykk som gir forskjellig værtyper i dagene som kommer. Men det ventes gråvær og byger over store deler av landet, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt.

Hvis man skal ta seg en skitur på Østlandet, må man opp i fjellet. Snøgrensa ser ut til å ligge på mellom 400 og 600 meter.

Lavtrykket som kommer fra Nordsjøen, vil gi en del regn og vind fra sør i lavlandet og i byene.

- I morgen og fredag er det ventet minusgrader og lokal tåke på Østlandet. Mest utsatt er dalstrøk og sokk i terrenget. Tåke i minusgrader er skummelt - tåka kan legge seg som glasur på bakken og gi glatt veibane. Ta det rolig på veien, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Glatte veier

Særlig i Østfold og andre deler av Østlandet ventes det en del tåke og glatte veier. Meteorologen advarer mot vanskelige kjøreforhold.

- Sørlandet får mye av de samme bygene som treffer Østlandet. Mot slutten av helga ser det ut til at det blir ganske mye regn, sier Svanevik.

Lavtrykket som først treffer Østlandet, vil smyge seg vestover og gi regn utover i helga.

- For eksempel i Bergen kan man få det kaldt om nettene og varmere på dagtid. Det kan føre til glatte veier spesielt om morgenen, sier Svanevik.

- Det blir et skikkelig ekkelt føre, forteller den vakthavende meteorologen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. GLATT: Slik ser det ut på fylkesveg 609 på Vestlandet i morgentimene.

GLATT: Slik ser det ut på fylkesveg 609 på Vestlandet i morgentimene. Foto: Ingunn Osland (Firda)

Helgevinneren

Det beste helgeværet vil treffe Hordaland og strekke seg nordover til Trøndelag.

Allerede i torsdag titter solen fram, og det kan bli plussgrader på dagtid i løpet av helgen. Men selv om sola dukker opp i ny og ne, kan man vente skyer av og til også i her.

- Denne uka er det lavtrykkene som styrer værsituasjonen. Det betyr perioder med kuling, og enkelte regnbyger og snøbyger. Midtre deler av landet har det fineste været denne uka, med lange perioder med sol, hevder Meteorologisk institutt på Twitter.

Deler av Trøndelag har hatt minus 15 grader. Det vil nå stige til minus fem.

Varmere i nord

Nord-Norge vil også få smake på bygeværet. Først på dagen torsdag vil det bli ganske fint vær med litt vind på kysten. Men så kommer det sludd og regnbyger i Troms og Finnmark.

Les også: Usedvanlig kaldt: Hilde tok «kuldeselfie» som tusener blir forbløffet over (+)

- Det går fra kulderekord med minus 29 grader i forrige helg til å bli varmere igjen i Troms. Det kan bli rundt null grader ved kysten, sier meteorologen.

Sjekk værvarselet på yr.no.

Fram til torsdag vil det være ganske mye fralandsvind som kan gi snøfokker og dårlig sikt på veiene i Finnmark. Men vinden vil roe seg mot starten av helgen.

Store deler av Nord-Norge kan vente regn i helga. Det kan gi vanskelige kjøreforhold når vannet legger seg oppå snøen som har kommet tidligere.

(NTB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag