Gå til sidens hovedinnhold

- Nederland bestiller 37 F-35-jagerfly

Amsterdam (NTB-Reuters): Nederland vil bestille 37 F-35-jagerfly. Beslutningen om kjøpet vil sette punktum for en langvarig politisk krangel om kostnader og forsinkelser.

Det er kilder med kjennskap til anskaffelsesprosessen som opplyser dette tirsdag. Nederland blir dermed det sjuende landet som inngår avtale om kjøp av det omstridte F-35, etter Storbritannia, Australia, Italia, Norge, Israel og Japan.

Forsvarsminister Jeanine Hennis-Plasschaert skal ifølge kildene presentere kjøpet som en del av en større plan for det nederlandske forsvaret senere tirsdag.

Nederland vil fase ut sine F-16-fly innen 2023, og planla opprinnelig å kjøpe 85 F-35. Etter budsjettkutt ligger det nå an til at landet vil få en samlet flypark på mellom 52 og 68 fly.

Mandag ble det kjent at en sørkoreansk arbeidsgruppe som har vurdert et kjøp av F-35 opp mot andre flytyper, heller anbefalte et kjøp av en oppgradert utgave av F-15 som erstatning for eldre fly i landets luftforsvar. Årsaken er at F-35 ble for dyr. (©NTB)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk