RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nederland klar for sjelden pensjonstradisjon

Haag (AFP-NTB): Når dronning Beatrix (75) tirsdag overlater tronen til sønnen Willem-Alexander (46), er det resultat av en enestående tradisjon blant europeiske kongehus.

For de fleste virker det kanskje mer enn rett å avslutte arbeidsgjerningen i en alder av 75 år, men så enkelt er det ikke for kongelige. For kong Harald (76) er det for eksempel utelukket å skulle pensjonere seg, det ville nemlig brutt med norsk tradisjon.

- Tradisjoner og forutsigbarhet er to veldig viktige elementer i alle kongehus. I Norge har vi ingen tradisjon for abdikasjon, mens nederlenderne har det, sier kongebokforfatter Tor Bomann-Larsen til NTB.

- Slik det fungerer i Norge har kongen alltid en vikar i kronprinsen, som overtar når kongen er syk eller i utlandet. Her ligger mye av svaret på hvordan en konge eller dronning kan regjere lenge: De har alltid en tronfølger som kan avlaste arbeidsbyrden. Dermed er det ikke noen grunn til å trekke seg ut av arbeidslivet, de har en permanent vikar tilgjengelig, sier Bomann-Larsen.

Det er for øvrig kronprinsparet som reiser til Nederland for å representere det norske kongehuset ved innsettelsen mandag og tirsdag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere