*Nettavisen* Nyheter.

Nederland krever at de svarte boksene utleveres

OSSE-observatører er på plass på krasjområdet, her ved kjølevognene som nå huser de døde passasjerene. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

Truer med sanksjoner.

21.07.14 12:21

Nederlands statsminister Mark Rutte sier det er uklart hvor de svarte boksene fra Malaysia Airlines-flyet er. Mandag ankom de første internasjonale granskerne krasjstedet.

– Ferdsskriveren og taleregistratoren må overleveres til Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO), sier Rutte.

Mandag ankom tre nederlandske identifiseringseksperter krasjstedet i Donetsk-regionen øst i Ukraina. De er de første internasjonale granskerne som ankommer etter at flyet styrtet torsdag forrige uke.

I tillegg er to eksperter fra den tyske havarikommisjonen for luftfart på vei. De kom til Kiev mandag og vil forsøke å komme seg til stedet der flyvraket ligger.

Internasjonal etterforskning

Samtidig åpner Ukraina for at landets «vestlige partnere» kan lede etterforskningen av flystyrten. 193 av de 298 om bord på flyet var nederlendere.

– Nederland kan lede en slik prosess, sier statsminister Arsenij Jatsenjuk.

De nederlandske ekspertene ble møtt av en utålelig stank, da de skulle identifisere likene som er blitt flyttet til et tog. Ifølge AFP stemmer ikke de tidligere meldingene om at vognene er nedkjølt.

Rutte sier at det viktigste for Nederland er å få hjem de 193 nederlandske likene, så de kan identifiseres der. Det sier Ukraina ja til.

– Hindrer etterforskningen

De prorussiske separatistene i området hevder selv at de bistår ekspertene i arbeidet. Rutte er ikke enig i at det tilrettelegges for å etterforske ulykken.

– Dersom tilgangen til området forblir like dårlig i dagene som kommer, så vil vi vurdere alle politiske og økonomiske tiltak mot dem som direkte eller indirekte er ansvarlig for det, sier den nederlandske statsministeren.

Russlands president Vladimir Putin har oppfordret separatistene til å bistå etterforskningen.

– Alt må gjøres for å garantere sikkerheten for de internasjonale ekspertene ved stedet der tragedien skjedde, sier han.

Anklager

Samtidig som etterforskningen begynner å komme i gang, hagler anklagene mellom Russland og Ukraina etter ulykken.

Ukrainas statsminister sier de prorussiske separatistene forsøker å skjule beviser etter flystyrten. Mandag gjentok han sitt budskap om at flyet ble skutt ned av et rakettsystem som ikke kan bemannes av «fulle prorussiske terrorister».

– Det ble skutt ned av profesjonelle, slår Jatsenjuk fast.

Putin sier ulykken ikke må brukes til å fremme «egoistiske politiske motiver». Samtidig gjentar han at ulykken aldri ville skjedd, dersom Ukraina ikke hadde endt våpenhvilen og gjenopptatt militæroffensiven mot opprørerne øst i landet.

USAs utenriksminister John Kerry sier det er bevist at Russland har medansvar for nedskytingen. Han sier store mengder militært materiell er fraktet inn til separatistene fra Russland, og at Russland trolig har gitt militær opplæring til separatistene. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.