RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nederlandsk valg i gang

Haag (NTB-AFP): Valglokaler over hele Nederland åpnet onsdag morgen til et valg som er blitt en knivskarp kamp mellom det liberale partiet til statsminister Mark Rutte og arbeiderpartilederen Diederik Samsom.

Over 12 millioner nederlendere har rett til å stemme på de 150 representantene i landets nasjonalforsamling. Valglokalene stenger klokka 21, og valgdagsmålinger og prognoser er ventet umiddelbart etterpå.

En siste meningsmåling tyder på at de liberale og arbeiderpartiet får 36 mandater hver, mens to andre meningsmålinger gir de liberale en overvekt på ett mandat.

De to partiene som begge er tilhengere av både EU, euroen og EUs krisehåndtering, ventes å inngå i en koalisjonsregjering sammen med mindre partier, selv om de er tradisjonelle rivaler.

Sosialistpartiet, som er skeptisk til innstrammingspakkene for søreuropeiske land, seilte først opp som valgfavoritt, men har siden tapt oppslutning og ventes å få rundt 21 mandater, likevel en klar framgang fra forrige valg.

Geert Wilders' innvandringsskeptiske Frihetsparti ligger an til 17-18 mandater, som er en nedgang fra forrige valg. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere