RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nedgang på stille børsdag

Sist oppdatert:
Aksjene på Oslo Børs klarte ikke følge opp gårsdagens opptur.
Oslo Børs falt tilbake til tross for sterk oljepris. Hovedindeksen endte ned 1,37 prosent til 370,37 poeng.

Oljegigantene Statoil og Norsk Hydro falt tilbake 1,14 prosent til 173 kroner og 2,06 prosent til 166 kroner. Oljeprisen har holdt seg sterk hele dagen, men de to største selskapene i Norge klarte altså ikke beholde det gode momentumet fra i tirsdagen.

DNO fikk også en svak dag og endte ned 3,10 prosent. Altinex endte ned 0,78 prosent til 1,28 kroner.

NA24 iMarkedet kunne i dag melde at Altinex kan vente resultatet fra en ny leteboring på dansk sokkel.

Boringen av brønnen startet 6. juni og er ventet å ta omkring 30 dager. Riggen som brukes er forøvrig den samme som fant mer olje, nordøst på Syd Arne-feltet på dansk sokkel i våres.

- Vi har moderate forhåpninger til brønnen, sier konsernsjef Olaf I. Ellingsen i Altinex til NA24 iMarkedet.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i august var stabilt hele dagen på nivåer rundt 71,20 dollar. Like etter at Oslo Børs slapp det amerikanske olje- og energidepartementet tall for oljelagrene. Råoljelagrene og drivstofflagrene falt langt mer enn hva markedet hadde forventet, noe som medførte at prisen på WTI-kontrakter pekte brått opp på råvarebørsen i New York.

SeaDrill fortsatte oppturen fra i går og var en av få oljerelaterte tungvektere som steg denne dagen. Selskapet meldte at de har fått en kontrakt på jack-up riggen Seadrill 5 som er verdt 22 millioner dollar. Oppdraget strekker seg over fire måneder noe som gir en dagrate på 195.000 dollar, opplyser finansdirektør Alf C. Thorkildsen til NA24 iMarkedet.

SeaDrill ble løftet 1,60 prosent til 79,25 kroner på den sterke riggraten.

Verre gikk det med de andre oljeserviceaksjene denne dagen. Acergy som var en tirsdagens vinnere falt 4,43 prosent til 91,75 kroner, men TGS-Nopec og Petroleum Geo Service ble sendt ned 2,08 prosent og 0,26 prosent. Subsea 7 falt 2,96 prosent, mens Sevan endte ned 3,73 prosent.

Dagens vinner ble P4 Radio Hele Norge som steg 9 prosent. En post på 788.000 aksjer til en verdi på over 18,1 millioner kroner ble omsatt av meglerhuset HSBC Bank, noe som dro opp volumet betraktelig.

Telio steg 6,38 prosent til 25 kroner. Meglerhuset Pareto sto bak 56,77 prosent av nettokjøpene denne dagen, men det ble kun omsatt aksjer for 433.460 kroner. Orkla har dukket opp som en av de største aksjonærene.

John Fredriksens Golden Ocean Group ble løftet 5,90 prosent til 4,13 kroner på stadig bedre frakterater. Tørrbulkindeksen Baltic Dry Index steg videre i dag med 36 poeng. Oppgangen tilsvarer 1,3 prosent og indeksen noteres nå til 2.898 poeng.

Markedet brydde seg ikke om avgjørelsen om at bankkonsernet DnB NOR har fått ny konsernsjef. Rune Bjerke stikker fra tilsvarende stilling i Hafslund og begynner i sin nye stilling 1. januar 2007.

Bjerke etterfølger Svein Aaser. DnB NOR endte ned 1,64 prosent 74,75 kroner.

Storebrand falt 2,34 prosent.

Onsdag ettermiddag ble det også klart at Orkla Media selges til Mecom. Det britiske mediekonsernet har lenge vært en av favorittene til å få tilslaget på Orklas aviser. Orkla har som mål å bli en stor aksjonær i Mecom.

Mecoms bud på Orkla Media er finansielt attraktivt for Orklas aksjonærer, ifølge konsernsjef Dag Opedal.

- I tillegg er løsningen tilfredsstillende med hensyn til de øvrige målene som er satt for prosessen. Basert på en helhetsvurdering er dette derfor den beste løsningen både for Orklas aksjonærer og Orkla Media, sier Opedal i pressemeldingen.

Orkla-aksjen falt umiddelbart på meldingen, men tok seg noe inn igjen mot slutten og endte ned 2,04 prosent til 288 kroner.

Oppgang på Wall Street

Dow Jones som regnes som industriindeksen i USA starter dagen med å stige 0,15 prosent til 10.941,78 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen klatrer 0,15 prosent til 2.103,32 poeng etter en langt bedre start.

Aksjene på den brede S&P 500-indeksen blir løftet 0,16 prosent til 1.241,14 poeng.

I går snudde Wall Street ned etter å ha startet dagen bra.

- Tirsdagens brede nedsalg var noe overdrevent, så vi burde få en liten rekyl, men ikke en monumental rekyl, sier sjefstrateg Art Hogan i meglerhuset Jefferies & Co til Marketwatch.

- Vi hadde et ganske betydelig nedsalg¿ men det er virkelig ikke drevet av noe spesielt, fortsetter Hogan til Marketwatch.

Den siste tidens mange milliardoppkjøp har fått markedet til å spekulere i aksjer igjen. Rekordhøye premier i forbindelse med budene har fått tiltroen på aksjer som gode investeringer igjen.

Markedet er likevel noe usikkert i forkant av at resultatsesongen for andre kvartal, men i onsdag virker det som om optimismen er tilbake.

I morgen faller den amerikanske sentralbankens rentebeslutning. Ekspertene venter at det kommer en renteoppgang, men er ikke like enige om hvor renten skal etter denne oppgangen. Hvis en følger rentekontraktene venter rundt 83 prosent at rente vil bli satt opp i august også, men dette er veldig avhengig av hvordan inflasjonen og prispresset utvikler seg.

Mot en god start i USA

De amerikanske aksjefuturene stiger i forkant av at handelen på Wall Street åpner.

S&P 500-futuren stiger 0,30 prosent, mens aksjene på den mer teknologitunge Nasdaq-indeksen ligger an til å åpne opp 0,21 prosent.

Dow Jones Indicative faller 0,18 prosent, men denne kontrakten er ikke like pålitelig som de to andre indeks-futurene.

Oljemarkedet har fokus på dagens lagertall fra USA som slippes senere onsdag ettermiddag og første kontraktene på WTI-oljen går fortsatt for over 72 dollar fatet. Markedet venter fortsatt lagerbygging, men den reduserte produksjonen ved raffineriene i Louisiana kan få innvirkning på utfallet for oljeprisen.

Oljesøl i forbindelse med kraftig regnfall har ført til at skipsleden i kanalen i tilknytning til raffineriene er stengt, noe som gjør at tankskipene ikke kommer frem med råoljen.

Dollaren holder seg stabilt i forkant av morgendagens renteavgjørelse. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes rentekomité samles sammen til et felles møte der renten fremtidig retning skal diskuteres. Markedet venter at det vil komme en renteoppgang i morgen, men usikkerheten til den videre rentegangen er avgjørende for den videre retningen til markedet.

Politisk uro i forbindelse med Nord-Korea og Irans atomprogram får spekulantene til å søke til trygge havner som den amerikanske valutaen.

Svak start for børsen

Oslo Børs faller fra start, men styrker seg noe fra dagens foreløpige bunn. Hovedindeksen er ned 0,87 prosent til 372,28 poeng etter tre kvarters handel.

Oljetungvekterne leder an i nedgangen. Statoil faller 1,43 prosent til 172,50 kroner, mens Norsk Hydro er ned 1,18 prosent. De to mindre oljeselskapene DNO og Altinex er ned 2,33 prosent til henholdsvis 12,60 kroner og 1,26 kroner.

Prisen på nordsjøolje med levering i august holder seg sterk og omsettes for 71,25 dollar i London. Markedet er spent på hvordan oljelagrene i USA utviklet seg i forrige uke og fokuset er på bensinlagrene.

Kjøresesongen er i full gang og redusert produksjon ved raffinerer i Louisiana fører til at markedet er bekymret for hvordan tilgangen av drivstoff til markedet vil påvirke prisene.

En dollar koster 6,30 kroner onsdag morgen.

Nedturen fortsetter for Tandberg-aksjonærene. Aksjen faller 3,84 prosent til 47,60 kroner. I går kom meldingen om at Microsoft har konkrete planer om å satse mer på IP-telefoni og web-konferanser. Bill Gates & Co har inngått samarbeid med Tandberg-konkurrenten Polycom.

Markedet virker ikke bry seg om avgjørelsen om at den statseide bankkonsernet DnB NOR har fått ny konsernsjef. Rune Bjerke stikker fra jobben i Hafslund og begynner i sin nye stilling 1. januar 2007.

Bjørn Kjos og Norwegian får også unngjelde denne dagen. Aksjen faller 3,58 prosent til 101 kroner. Det er meglerhuset First Securities som er den eneste nettoselgeren, men nedgangen kommer på lav omsetning i aksjen.

Simrad Optronics følger etter med en nedgang på 2,88 prosent.

Goodtech er så langt dagens vinner med en oppgang på 6,38 prosent. Det er kun omsatt aksjer for i underkant av 50.000 kroner.

Biotec Pharmacon stiger 5 prosent også det på liten interesse og lav omsetning i aksjen.

Tørrbulkrederiet Jinhui stiger videre onsdag og er opp 2,86 prosent.

De internasjonale børsene faller også som følge av svak utvikling i Asia og på Wall Street.

Den tyske DAX-indeksen faller 0,47 prosent, mens FTSE og CAC 40 i henholdsvis London og Paris er ned 0,25 og 0,26 prosent.

Aksjene i Stockholm og København har også fått en tung start og faller 0,32 og 0,63 prosent.

Bred nedgang i Asia

Igjen kom rentespøkelset snikende tilbake i Asia. I morgen skal den amerikanske sentralbanken komme med sin rentebeslutning og spenningen knyttes til hva som blir sagt i begrunnelsen. Markedet venter en renteoppgang i morgen, men er usikre på om det blir flere rentehevinger til høsten.

Høyere rente er dårlig nytt for aksjemarkedene. Investorer for flere investeringsalternativer da det blir mer attraktivt å sette pengene i banken. Samtidig fører høyere rente til økte lånekostnader som igjen kan ramme forbruket.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International var i morgentimene onsdag ned 1,2 prosent til 120,48 poeng. Dette er den største nedgangen siden 13. juni og alle de 10 sektorindeksene måtte notere seg for en tilbakegang.

I Japan fikk Nikkei 225-indeksen juling og falt hele 1,88 prosent til 14,886.11 poeng. Den kjente aksjeindeksen sto for den største tilbakegangen i Asia. I Sør-Korea falt Kospi-indeksen 0,9 prosent.

Wall Street ned

I USA endte Wall Street ned på bekymringer rundt økte rente fra sentralbanken. Det er ventet at renten vil satt opp til 5,25 prosent, i morgen. Samtidig indikerer rentekontrakter at det er nå 83 prosent sjanse for at et ytterligere rentehopp i august.

Industriindeksen Dow Jones endte ned 1,09 prosent til 10.924,74 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 1,57 prosent.

Den mer brede indeksen S&P 500 falt 0,91 prosent til 1.239,20 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere