RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nedjusterer oljeprisen

Sist oppdatert:
Den gjennomsnittlige oljeprisen for neste års budsjett er 390 kroner fatet. Det er en nedgang på 35 kroner fatet fra årets estimat.
Av: André Clark Utvik - NA24

- Dette er i tråd med våre estimater, sier oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24.

- I denne meldingen legges det til grunn en oljepris på 425 kroner pr. fat for inneværende år, og 390 kroner pr. fat for neste år. For de påfølgende årene lagt til grunn at oljeprisen gradvis faller ned mot et langsiktig nivå på 220 2007-kroner i 2015, heter det i statsbudsjette.

Dollar avhengig
Clausen sier estimatene avhenger mye på hvordan dollarkursen utvikler seg.

- Regjeringen operer med priser i norske kroner, der kan det ligge en usikkerhet. Siden dollaren svinger opp og ned, sier han.

Han presiserer at historiske data viser at når oljeprisen faller går ofte dollarkursen opp og at noe kompenseres der.

- Men hvis dollarkusen faller med ti prosent, betyr det mye, sier han.

Høy kurs

Høy etterspørsel etter olje, lite ledig produksjonskapasitet og usikkerheten om de fremtidige oljeleveransene fra noen viktige OPEC-land har bidratt til at prisen på råolje har økt i 2003 fra rundt 200 kroner fatet til rundt 350 kroner fatet i 2005.

- Oljeprisen vil nok holde seg høy. Vi ser en noe lavere snittpris i 2007 og ytterligere i årene som kommer, sier Clausen.

Statsbudsjettet estimerer at den gjennomsnittelige oljeprisen vil gradvis falle ned mot et langsiktig nivå på 220 2007-kroner pr fat i 2015.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere