Nedjusterer tallet på døde

Foto: Andersen, Kristoffer Øverli (Scanpix)

Politiet nedjusterer antallet døde etter terrorhandlingene til 76, hvorav 68 på Utøya.

26.07.11 07:27

Politiet i Oslo holdt klokken 17 pressekonferanse med informasjon om etterforskningen etter terrorangrepet. Her ble det opplyst at tallet på døde etter massakren på Utøya ikke er så stort som tidligere opplyst.

- 69 døde på Utøya
- Tallet på døde fra Utøya er 68. Dette er en nedjustering i forhold til tidligere oppgitte tall. Det har sin bakgrunn i at politi og redningspersonale hadde en veldig krevende oppgave da de kom til øya. Vi valgte likevel, natt til lørdag, å gå ut med et tall på minst 80. Det var nødvendig å komme ut med en slik opplysning på det tidspunktet, fordi det inntil da var ute i pressen et tall på 10 opplyser politidirektør Øystein Mæland på pressekonferansen.

Dødstall kan endre seg
Tallet på døde fra eksplosjonen utenfor regjeringskvartalet i sentrum av Oslo er oppjustert fra syv til åtte.

Det totale antall omkomne er dermed oppe i 76.

Politiet understreker at dette er tall som kan endre seg.

Politiet opplyste at alle de omkomne er brakt vekk fra øya, men det pågår fortsatt søk på øya og i fjorden. Det pågår også finsøk i regjeringskvartalet.

- Tragedien like stor
- For de som er rammet er selvsagt tragedien like stor uansett antall, sa politidirektøren da han kommenterte de nye tallene.

Jobber videre med identifisering
Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård opplyste at Kripos jobber videre med identifiseringsarbeidet og har satt inn alt av tilgjengelige ressurser.

- Det går etter planen, men det er en formidabel jobb, sa Humlegård.

Han fortalte at 50 tjenestemenn har finkjemmet Utøya både etter omkomne og kriminaltekniske spor. Han beskrev både Utøya og Regjeringskvartalet som krevende åsted. I regjeringskvartalet er ødeleggelsene store, og politiet bruker alle midler, blant annet spesialtrente hunder, i søket etter omkomne.

På pressekonferansen fikk politiet også spørsmål om en påstått pågripelse knyttet til terrorsaken i Polen, men dette ble avvist.

Åtte uker
Tidligere mandag ble det klart at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) fengsles i åtte uker med brev-, besøks- og medieforbud. I tillegg kommer retten til at det er nødvendig med fullstendig isolasjon i fire uker.

Les også: Varetektsfengsles i åtte uker.

Tingrettsdommer Kim Heger informerte etter rettsmøtet mandag om fengslingskjennelsen i sal 227.

Les hele kjennelsen her(PDF)

Anders Behring Breivik har i politiforklaring og i dagens rettsmøte kommet med informasjon som krever videre etterforskning.

Tingrettsdommeren sa han har gitt forklaring om «ytterligere to celler i vår organisasjon».

- Man kan ikke helt utelukke at andre var med på dette. Siktede har opplyst at det skal finnes to andre celler, sa aktor Anders Hatlo på pressekonferansen. Stort mer ville han ikke si om dette spørsmålet, av hensyn til etterforskningen.

Hensikten var «å redde Norge»
Breivik har erkjent de faktiske forhold, men tingrettsdommeren sa at siktede, slik retten forstår det, ikke har erkjent straffskyld. Siktede mener at han måtte gjennomføre sine handlinger «for å redde Norge og Vest-Europa fra blant annet kulturmarxisme og muslimsk overtakelse».

Heger forklarte at siktede har redegjort noe for sine motiver.

Ønsket å påføre Ap størst mulig tap
«Operasjonen var ikke å drepe flest mulig, men å gi et kraftig signal som ikke kan misforstås». Videre har Breivik forklart at han mener at Arbeiderpartiet må ta ansvaret for å «rekonstruere norsk kultur og masseimportere muslimer».

Videre sa Breivik at man «kan ikke la landet sitt bli kolonisert av muslimer».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.