RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nedkjøling etter hjertestans redder liv

Sist oppdatert:
Mellom 6000 og 8000 personer rammes årlig av plutselig, uventet hjertestans i Norge. Nå innføres en ny behandlingsmetode som kan redde langt flere liv.

Inntil nylig fantes det ingen dokumenterte tiltak som kunne bidra til økt overlevelse og bedret livskvalitet. Men i 2002 ble det publisert to internasjonale studier som viste at sjansen til å overleve med normal livsfunksjon øker, hvis bevisstløse pasienter nedkjøles når de er gjenopplivet etter hjertestans.

Pasientene kjøles ned til en kroppstemperatur på 32 til 34 grader celsius i 12-14 timer. Denne behandlingsmetoden, som kalles terapeutisk hypotermi, er nå i ferd med å bli innført ved norske sykehus, skriver Tidsskrift for Den norske lægeforening i sitt siste nummer.

Rask nedkjøling
Nedkjølingen bør starte så snart som mulig etter en vellykket gjenopplivning, men ser ut til å ha effekt også hvis den innledes etter fire-seks timer.

- En slik nedkjøling utgjør en utfordring for ambulansetjenesten og for samarbeidet mellom ambulansetjenesten, akuttmottaket og intensivavdelingene ved våre sykehus. Ansvarlige avdelinger må i samarbeid etablere behandlingsrutiner som sikrer kontinuitet i behandlingskjeden. Ansvarsforholdene må også klargjøres, heter det i artikkelen.

Prøvd i Rogaland
Et slikt samarbeidsprosjekt ble innført ved Sentralsjukehuset i Rogaland for over ett år siden. Nedkjølingen startes straks pasienten bringes inn i ambulansen før transporten til sykehuset. Den fortsettes i akuttmottaket med enkle midler før pasienten overføres til intensivavdelingen for videre nedkjøling til 32-34 grader og respiratorbehandling i 12-24 timer.

Sentralsjukehuset i Rogaland er i ferd med å sammenfatte resultatene etter det første året, men det kan allerede sies at behandlingsprinsippet er enkelt og at det fungerer i praksis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere