Nedleggelse truer sykdomsberedskap

Foto: Takeda Nycomed

Nedleggelsen av farmasiselskapet Takeda Nycomeds fabrikk i Elverum kan svekke pandemiberedskapen kraftig.

I begynnelsen av februar ble det gjort klart at de japanske eierne av farmasiselskapet Takeda Nycomed ønsker å flytte produksjonen sin fra fabrikken i Elverum til Tyskland og Polen. Dette på tross av at fabrikken går flere hundre millioner kroner i overskudd hvert år. Dermed står 192 ansatte igjen med en usikker fremtid før den endelige avgjørelsen om fabrikken skal tas i mars.

Alvorlige konsekvenser
Selv om situasjonen er alvorlig for de 192 ansatte som kan miste jobben, kan en eventuell nedleggelse også føre med seg alvorlige konsekvenser om en sykdomskrise skulle inntreffe. Arbeidstakerorganisasjonen Negotia konkluderer sammen med fem andre fagforeninger at Norge fra før har få bedrifter og laboratorier som kan produsere medisiner. Dermed kan nedleggelsen av Takeda Nycomeds fabrikk i Elverum kraftig redusere beredskapen om det skulle oppstå en pandemi eller større infeksjonssykdommer.

Har vi god nok sykdomsberedskap i Norge? Diskuter i kommentarfeltet under.

- Skremmende å tenke på
Forbundsleder i Negotia Inger Lise Rasmussen mener en må se alvorlig på at norsk legemiddelindustri blir mer og mer vannet ut.
- Om det skulle bli nødvendig å beskytte seg mot en pandemi, er det viktig at vi kan klare oss selv. Det er rett og slett skremmende å tenke på at vi kanskje ikke kan det, sier Rasmussen til Nettavisen. Negotia samarbeider nå med Parat, NITO, Tekna, Industri Energi og Lederne for å fremme bekymringen rundt nedleggingssituasjonen samt representere de 192 ansatte på fabrikken i Elverum.


- Det er fint at flere foreninger nå står sammen om dette problemet. Det gjør det mye lettere å samarbeide, sier Rasmussen.

Ikke alene
De ansatte på fabrikken i Elverum står heller ikke alene. Tidligere i år skrev Aftenposten om at mellom 80 og 100 ansatte hos GE Healthcare på Storo i Oslo fikk beskjed om at de var overflødige. Allerede da uttrykte Negotia bekymring for framtiden til norsk farmasøytisk industri.

Politikerne engasjerer seg
Nedleggingsplanene på fabrikken i Elverum har fått stor oppmerksomhet i de politiske miljøene, og stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) har engasjert seg for å kunne redde fabrikken. NRK melder at Storberget nylig var i Japan for å møte Takeda-ledelsen og diskutere mulighetene for å redde bedriften. Ingen løfter ble gitt til Storberget, som i stedet måtte overbevise de japanske eierne om å vise fleksibilitet under nedleggelsesprosessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag