*Nettavisen* Nyheter.

Nedprioriterer alvorlig syke

Pasienter med mindre alvorlige sykdommer kommer raskere til behandling enn de alvorlig syke i Helse Vest.

29.09.05 08:20

Dette kommer fram i en ny rapport om utviklingen i sykehusvesenet fra 2001 til 2005, gjort av SINTEF for Sosial- og helsedirektoratet. Pasienter som er alvorlig syke har lovfestet rett til å få hjelp av spesialist, men likevel står de lenger i kø hos spesialister enn friskere pasienter gjør, skriver Bergens Tidende.

Det er spesialisthelsetjenesten som selv avgjør hvor syk en pasient er, etter bestemte kriterier. I Helse Vest er 74 prosent av pasientene som står i kø til spesialisthjelp, regnet som alvorlig syke. Behandling av pasienter blir foretatt etter hvor syk pasienten er, om behandling vil virke og om det er kostnadsmessig forsvarlig å gi behandling utifra forventet effekt.

Sosial- og helsedirektoratet tolker tallene SINTEF har utarbeidet dithen at sykehusene i Helse Vest nedprioriterer de sykeste.

Samtidig kommer det fram at Helse Vest er den helseregionen som av Staten får minst penger per pasient. Vi ligger 11 prosent under landsgjennomsnittet, og mens Vestlandet steg med 5 prosent, steg Helse Midt-Norge og Helse Nord med 15 og 16 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.