Av Rina Sunder, forfatter av boken Det moderne India, og tidligere leder av Norway India Chamber of Commerce and Industry.

Statsminister Imran Khan ønsker dialog om terrorisme. Men etter at Pakistan skjøt ned to indiske kampfly spør India dialog med hvem? En demokratisk valgt statsminister eller militære ledere?

Verdenssamfunnet frykter at en av verdens mest betente konflikter, mellom India og Pakistan i grenseområdet Kashmir, skal eskalere og håper på en fredelig løsning. India krever at piloten Abhinandan Varthaman utleveres til India. Han ble skutt ned over pakistansk luftrom. Pakistan bekreftet i dag at Varthaman vil bli sendt til India i morgen. De nærmeste dagene fremover vil avgjøre om konflikten i Kashmir tilspisser seg ytterligere.

Indiske sikkerhetsstyrker drepte 18. februar tre terrorister i Pulwama i Jumma Kashmir. Rasheed Ghazi, en av de tre som ble drept, regnes som hjernen bak Pulwama-angrepet 14. februar. 40 indiske politimenn ble drept av en selvmordsbomber under dette terrorangrepet, som den pakistanske islamistgruppen Jaish-e-Mohammed senere påtok seg ansvaret for. Den økte terrorberedskapen i Kashmir har gjort det spente forholdet mellom India og Pakistan ytterligere tilspisset. Ordbruken mellom offisielle representanter på begge sider av grensen har de siste dagene vært preget av gjensidige fordømmelser og anklager.

Mange har spurt om statsminister Modi og hans hinduistiske nasjonalistiske parti vil føle seg presset til å vise styrke før valget i India, som finner sted om et par måneder. Mange indere har gitt uttrykk for at myndighetene må reagere militært overfor Pakistan. Og tirsdag kom reaksjonen mange hadde ventet på.

12 Mirage jagerfly fra det indiske luftforsvaret angrep tidlig 27. februar en landsby i Khyber Pakhtunwa-provinsen på pakistansk side av kontroll-linjen. Ifølge indiske myndigheter ble den ekstremistiske islamistgruppen Jaish-e-Muhammads største treningsleir jevnet med jorden og mange av gruppens medlemmer drept under flyangrepene. Pakistanske styrker skjøt senere på dagen ned to indiske jagerfly, og den indiske flygeren Abhinandan Varthaman holdesfanget iPakistan.

Sanksjoner på begge sider av grensen

Indian Motion Picture Producers Association (IMPPA) vedtok i september 2016 en resolusjon om å forby pakistanske artister å opptre i India. For en uke siden ble den pakistanske artisten Atif Aslams single 'Baarishein' lansert på YouTube, men videoen er nå fjernet. En rekke indiske produsenter har sluttet å samarbeide med pakistanske artister, og i Pakistan nektes indiske filmer å bli vist. Og portrettet av Pakistans tidligere landslagkaptein i Cricket, statsminister Imran Khan, er tatt ned fra veggen i Indias Cricket Club etter terrorangrepet i Pulwama.

All India Cine Workers Association ber i et brev til statsminister Modi om at pakistanske aktører nektes visum til India. India vurderer også å nekte å spille mot Pakistan under verdenscupen i Cricket.

Diplomatisk press

India truer med å fjerne Pakistan fra listen over land med den gunstigste handelsstatus (MFN) og har lagt press på Australia for å få landet til å stanse bistand og forsvarssamarbeid med Pakistan.

Australias og Frankrike stiller seg også bak India i kampen mot terrorisme og anerkjenner Indias rett til å ivareta sin sikkerhet. Indias utenriksminister, Sushma Swaraj, sier at dette ikke pågår en kamp mot Pakistan, men en kamp mot terrorister.

Våpensalg begrenses

India har også bedt andre land om å begrense salg av våpen og forsvarsmateriell til Pakistan. Ifølge en rapport fra Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPRI) i 2018 er Pakistan niende største våpenimportør i verden. India har også foreslått å svartliste til Pakistan ved FATF (The Financial Action Task Force) og å utpeke Masood Azhar som global terrorist (hvem er Azhar?). Financial Action Task Force (FATF) er en mellomstatlig enhet som håndterer kamp mot hvitvasking og finansiering av terrorisme og andre trusler mot internasjonal finans. FATF har delvis etterkommet dette ønsket ved å sette Pakistan opp på sin grå liste.

Videre ønsker Indias vannressursminister, Nitin Gadkari, at den indiske regjeringen skal begrense mengder av overflødig elvevann til Pakistan.

Et samlet India

De indiske partiene står samlet i fordømmelsen av terrorangrepet og flyangrepet. Indias opposijonsleder, kongresspartiets leder Rahul Gandhi, partileder Sashi Tharoor, West Bengals Mamata Banerjee og Delhis sejfsminsiter og Aam Aadmi parti sjef Arvind Kejriwal, twitret gratulasjoner til de væpnede styrkene etter det vellykkede angrepet på Islamistgruppen Jaish-e-Mohammed i Khyber Pakhtunwa-provinsen.

Også Bollywoodstjernene sendte sine gratulasjoner til det indiske flyforsvaret. Hvorpå det indiske luftforsvaret svarer i filmen URIs stil: How´s the josh, India? High. 'Hvordan er Josh', denne populære frasen er fra filmsuksessen 'Uri: The Surgical Strike', som har tatt India, internett og twitter med storm. Josh betyr entusiasme, lidenskap, iver.

Diwalistemning

Det er valg i India om et par måneder. Statsministeren har gitt forsvarsdepartementet frie tøyler til å handle. Onsdag ba BJPs president Amit Shah ber inderne tenne lys og feire Diwali etter flyangrepet, samtidig som han har et mantra: Modi er mannen som skal gjøre India til en global supermakt.

Noen av spørsmålene Shah spurte BJP-forsamlingen under et BJP arrangement i Ghaziapur i går var:

"Hvem kan sørge for sikkerhet i landet

"Hvem kan gi et svar til Pakistan?"

"Hvem kan eliminere terrorisme?"

"Hvem kan gjøre India til en global supermakt?"

Og forsamlingen ropte enstemmig: Modi! Med flyangrepet har BJP og Modi vunnet terreng i valgkampen. The Josh is high! Plakater med teksten 2nd surgical strike er ute med bilder av ledende skikkelser i BJP. Det er ikke tvil om at Modis handlekraft vil være avgjørende for hvor stor seieren blir i det kommende valget.

Nå gjenstår det å se om Imran Khans ønske om dialog kan føre til fred mellom India og Pakistan.