Gå til sidens hovedinnhold

Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

Det innføres strenge smitteverntiltak i nabokommunene til Nordre Follo og ni andre kommuner. Det oppjusteres til rødt nivå i barnehager og skoler.

Hør Guldvog fortelle hvorfor Oslo-området får strengere tiltak enn mars i fjor:

OSLO (Nettavisen): – Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet. Det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag. Dersom virusmutasjonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringen innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, innleder helse- og omsorgsminister Bent Høie med på pressekonferansen.

I løpet av dagen vil helsemyndighetene vurdere situasjonen for kommuner som ligger i nærheten av det området som nå er berørt. Høie sier det kan komme tiltak på kort varsel også i disse kommunene.

– Hvis det muterte viruset sprer seg, vil det være svært krevende å stanse spredning til resten av landet, sier han og legger til:

– Dette er en innsats ikke bare for dette området, men for hele landet.

Les også: Mutert virus kan være dødeligere - FHI: – Vi følger med

Dette er tiltakene

Fra lørdag 23. januar kl. 12 innføres følgende tiltak for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås:

 • Kjøpesentrene stenges.
 • Det oppjusteres til rødt nivå for barnehager, barneskoler og ungdomsskoler.
 • Digital undervisning på videregående skole i uke 4, før overgang til rødt nivå fra uke 5.
 • Alle arrangementer utenfor eget hjem forbys, med unntak av begravelser og bisettelser.
 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan.
 • Butikker stenges. Det gjøres unntak for apotek, matbutikker og bensinstasjoner.
 • Alle serveringssteder stenges, men take away er tillat.
 • Vinmonopolet stenges, og vil være stengt frem til 31. januar.
 • Skjenkestopp.
 • Breddeidretten og fritidsaktiviteter for barn og voksne stenges.
 • Alle treningssentre, biblioteker, museer, kinoer og andre kultur- og underholdningssteder stenges.

I tillegg følgende anbefalinger:

 • Alle bør unngå besøk hjemme. Unntak gjelder for personer i livets siste fase, og aleneboende. De kan ha besøk av en eller to faste venner eller en husstand. Barn kan ha besøk fra egen kohort.
 • Bør unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige.

 • Regjeringen anbefaler at kommuner og fylkeskommuner bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten.

 • En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre ekstra tiltak.

 • De anbefaler også en ny rutine for smittetesting. At de som testes gjør det i perioden dag 7 til dag 10 i smitteperioden.


Tiltakene er planlagt å vare fram til og med 31. januar.

Dette innebærer at over 870.000 mennesker rammes. Kommunene skal selv ha øsnket at regjeringen skulle komme med tiltakene, ifølge Høie.

- Ikke økt farlighet

Alle butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner, stenges fra klokken 12 lørdag.

Et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten førte til at Nordre Follo fredag stengte ned kommunen. Kun butikker som selger nødvendige varer får holde åpent.

- Dette vil være krevende for mange, og mange vil føle at de går en usikkerhet i møte. Men vi gjør dette for å slå ned smitten som vi nå står overfor, sier Høie videre.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg forteller at det gjøres vurderinger om vaksineprogrammet skal endres som følge av utbruddet i Nordre Follo.

- Hvor farlig er den britiske virusvarianten? Dere ber pent i ordlyden om at personer i risikogruppen skal isolere seg helt.

- Hittil har vi hatt informasjon om at den britiske virusvarianten ikke er mer farlig enn den vanlige varianten. Det har riktig nok kommet mer informasjon, men med mer usikkerhet om at det er litt farligere, men ikke svært mye. Men informasjon er usikker. Så langt er det ikke en økt farlighet som gjør at tiltakene skal justeres, men vi følger med, svarer Stoltenberg på Nettavisens spørsmål under pressekonferansen.

Høie: Ikke dra til nabokommunen

Folk må ikke dra til nabokommunen for å benytte seg av tilbud som er stengt i deres egen hjemkommune, anmoder Høie .

– Jeg vil innstendig be alle som bor i området om å ikke reise til andre områder for å benytte seg av tilbud som er stengt i egen kommune. Alt dette gjør vi for å hindre smitte, sa Høie.

– Du kan være smittet uten å vite det. Reiser du ut, kan du bidra til det vil ønsker å unngå, nemlig at denne muterte varianten sprer seg til andre kommuner, sa han.

Han la til at man ikke kan utelukke at viruset har spredd seg til andre deler av landet også.

Nærmest full «lockdown»

Helsedirektoratet og FHI anbefaler at regjeringen innfører påbud om hjemmekontor for dem som kan, forbyr arrangementer inne og ute og skjenkestopp for Nordre Follo og kommunene rundt. Ifølge FHI er det så langt avdekket 19 tilfeller av den britiske virusvarianten i Oslo.

De anbefaler også rødt nivå på barnehage, barneskoler og ungdomstrinn fra torsdag, i første omgang ut uken. De mener kjøpesentre, butikker og andre utsalgssteder stenges, med unntak av utsalgssteder som selger nødvendige varer, som for eksempel dagligvarebutikker, apotek og bensinstasjoner.

Direktoratet og FHI anbefaler også at personer som er i særlig risiko for å bli alvorlig syke eller dø, dersom de blir smittet av koronaviruset, lever skjermet, holder økt avstand (gjerne to meter) og får hjelp til nødvendige innkjøp.

Redd for en tredje bølge

Helsedirektør Bjørn Guldvog frykter dramatiske konsekvenser, hvis man ikke får stoppet utbruddet i Nordre Follo, slik at det sprer seg videre.

- Denne varianten av dette viruset har et potensiale til å drive frem til en tredje bølge med voldsom kraft i Norge. Det er det vi må unngå, om ikke for enhver pris, så er det av veldig stor verdi for det norske samfunnet om vi klarer å unngå dette, sa Guldvog på en pressekonferanse fredag.

Reklame

Siste sjanse i dag: Halv pris på alt fra Comfyballs