Gå til sidens hovedinnhold

Nedtur for Ap

Arbeiderpartiet har gått på en skikkelig smell den siste måneden.

Partiet har mistet 2,5 prosentpoeng av velgerne.

Dette er det klareste utslaget som kan leses ut av meningsmålingen som Opinion Perduco har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Arbeiderpartiet har nå fattige 27,9 prosent av velgerne i ryggen. Det er den svakeste Ap-oppslutningen siden mai i fjor.

På den annen side har Høyre og Fremskrittspartiet nøyaktig 50 prosent av stemmene, og disse to partiene ville ha fått klart flertall på Stortinget dersom det var valg i dag. Høyre har nå en tredel av velgerne som sympatisører, mens Frp må nøye seg med 16,7 prosent.

Ellers er det grunn til å merke seg at KrF går fram 1,1 prosentpoeng og nå kan notere 5,1 prosent. Måling er tatt opp etter at partiet gjorde sitt strategivalg med ønske om et regjeringsskifte som kan medføre at Frp får makt.

Tallenes tale
Meningsmålingen til Opinion Perduco er tatt opp i perioden 11. til 17. september. Tusen personer er spurt per telefon om hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 79 prosent oppgir partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra forrige måling i parentes):

Ap - 27,9 prosent (tilbake 2,5)

SV - 4,1 prosent (som sist)

Sp - 5,2 prosent (fram 0,3)

Høyre - 33,3 prosent (fram 0,3)

Frp - 16,7 prosent (tilbake 0,7)

KrF - 5,1 prosent (fram 1,1)

Venstre - 4,1 prosent (fram 0,1)

Rødt - 2,2 prosent (fram 0,8)

Andre - 1,3 prosent (fram 0,5)

Høyre mot sentrum
- Høyre fører en effektiv og synlig opposisjonspolitikk. Arbeidepartiet forbindes ikke lenger med begrepet gjennomføringskraft, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot til ANB.

Han mener Høyre-leder Erna Solberg har lyktes gjennom å legge partiet mer mot sentrum.

- Høyre spiller til dels på Arbeiderpartiets banehalvdel, forklarer Aarebrot og nevner sommerens utspill om mer sosial boligbygging som eksempel.

Ifølge valgforskeren slår det positivt ut for Høyre å snakke mer om valgfrihet enn skattelettelser.

Lammelse i Ap
- På den annen side er Arbeiderpartiet nærmest handlingslammet av kritikken som er kommet fra Gjørv-kommisjonen og ellers i kjølvannet av 22. juli-saken. Arbeiderpartiet får nok med å forsvare seg. Det som er mest skadelig for Ap er at begrepet gjennomføringskraft ikke lenger kan knyttes til partiet slik vi har vært vant til. Samtidig sitter mange med et inntrykk av en litt tafatt regjering som har gitt for mye makt til byråkrater som skylder på hverandre, sier Aarebrot og nevner situasjonen ved Akershus universitetssykehus som eksempel.

- Også blant borgerlige velgere regnes Arbeiderpartiet som styringsdyktig, men også her har Ap fått en knekk, sier Aarebrot.

Jens er taus
Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kommentere målingen, selv om han fysisk blir forelagt tallene. Han overlater til Ap-sekretær Raymond Johansen å snakke på partiets vegne.

- Målingene spiker i forskjellige retninger. Men vi kommer ikke utenom at Ap må få bedre fram resultatene av det vi har gjort i regjering siden 2005, sier Johansen og viser til barnehagesatsingen, den lave arbeidsledigheten og at det behandles stadig flere på landets sykehus.

- Norge går i riktig retning selv om det fortsatt er mangler i samfunnet. Poenget er at de borgerlige partiene vil trekke utviklingen i en annen retning, sier Johansen.

Sparer på energien
- Ser du noen feil dere har gjort i det siste?

- Jeg har ikke tenkt å bruke en eneste kalori på å tenke i slike baner, sier Johansen.

Høyre-leder Erna Solberg sier det er hyggelig at Høyre har ligget høyt på målinger så vidt lenge.

- Det er nesten som man blir tom for ord, sier hun.

(ANB)

Les også disse sakene fra Nettavisen:

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her