*Nettavisen* Nyheter.

Nedturen begynner nå

Demokratiet er en farlig greie.

I et land der folk aldri har hatt det så godt har velgerne kastet samfunnet ut i et eksperiment som vil øke renten, som vil øke offentlig sysselsetting og forbruk, som vil øke beskatningen av verdiskapende bedrifter, som vil erstatte en uovertruffen optimisme med forsiktighet.

Etter fire år med stadig økende valgfrihet enten det er innen skole eller mulighet til å oppdra barn hjemme eller i barnehage, blir det nå innskrenket.

SVs inntreden i en regjering for første gang, gir oss den mest venstrevridde regjering vi noen gang har hatt. Vi står nå fram utad som et land med en regjering der en av partene mener at USA er den største trusselen mot verdensfreden og de har lansert sin egen utenriksminister i Erik Solheim. SP vil gjøre en hver tilnærming til Europa umulig.

Innenfor de fleste av de store oppgavene landet står foran, som effektivisering, modernisering og ny pensjonsordning har SV vist påfallende mangel på jording. Og tankegods vi ikke har sett siden DDR tiden har blitt dradd fram. Dette må Jens Stoltenberg på en eller måte håndtere.

Ellers får de som ønsker Kjell Magne Bondevik dit pepperen gror oppfylt det. Dette var hans politiske sorti. En strålende politisk karriere som har strukket seg 30 år er over. Det er en gammel tungvekter som går i gulvet med et smell.

Carl I. Hagen fikk en fantastisk sorti som parlamentarisk leder og snart partileder. Ikke bare gjør han et rekordvalg, men hans hovedfiende, Kjell Magne Bondevik, får et av sine største nederlag. Og Carl I. Hagen gjør igjen ekspertenes analyser til skamme.

Løfter skal nå innfris til hvilken pris. Alle valgkampsaker de tre partiene har frontet har involvert å bruke mer offentlige midler. Ingenting har omhandlet å skape verdier.

Det betyr økt offentlig forbruk, høyere skatt og avgifter og høyst sannsynlig høyere renter og lavere boligpriser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag