RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Negativ produktivitetsnyhet fra USA(Ny)

Sist oppdatert:
Økning i den amerikanske produktiviteten ser ut til å ha stanset noe opp i fjerde kvartal i forhold til hva markedet ventet. Det kan skape inflasjonspress
Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

De foreløpige tallene viser en produktivitetsøkning på 0,8 prosent i fjerde kvartal, mens markedet ifølge Dow Jones hadde ventet 1,2 prosent, mens Briefing.com hadde et estimat på 1,8 prosent.

I tredje kvartal var produktivitetsveksten på 1,8 prosent.

Baksiden av tallene er et hopp i kostnaden pr. arbeidsenhet. Økning ble på 2,3 prosent i fjerde kvartal, det største hoppet siden andre kvartal 2002. Arbeidskostnaden er indirekte en indikasjon på inflasjonen. I tredje kvartal økte arbeidskostnaden med 1,6 prosent.

Produktiviteten som har vært en av de store kjepphestene til sentralbanksjef Alan Greenspan, har også falt tilbake for året, og endte på 4,1 prosent i 2004, mot 4,4 prosent i 2003.

Produktivitet - USA

Den amerikanske rapporten om produktivitet kommer kvartalsvis, i den andre måneden etter at kvartalet er slutt. En måned senere kommer et revidert tall.

Produktiviteten måler produksjonen som kommer fra innsatsen målt i timer.

Det fokuseres primært på et tall som ikke omfatter landbruksektoren, og dette rapporteres som sesongjustert årlig rate.

Produktivitet er meget viktig, men markedet vil i stor grad ha dannet seg et bilde av denne ut fra BNP-tall som allerede er offentlige når produktivitetstallene kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere