NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Søndag ettermiddag ble det avslørt hva Talibans besøk i Norge koster skattebetalerne.

- Leiekostnaden for privatflyet er cirka 3,5 millioner kroner. Det er omtrent halvparten av den estimerte rammen for møtene på 7 millioner. Det har vært nødvendig ut fra sikkerhetshensyn. Vi dekker alle de afghanske deltagernes fly- og reiseutgifter. Øvrige kostnader ved besøket går til sikring, transport, hotell- og møteutgifter, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til Nettavisen i en mail.

Les også: Dette er regningen for Taliban-delegasjonens besøk i Norge: Folk er rasende

Les også: Dette er regningen for Taliban-delegasjonens besøk i Norge

Meningsløs pengebruk

Kostnadene i forbindelse med besøket får Frp-leder Sylvi Listhaug til å rase.

Les også: Ferske vaksinestudier får ekspert til å reagere

- Dette er en meningsløs bruk av skattebetalernes penger å invitere den ekstreme terroristorganisasjonen Taliban på luksustur til Norge. Det er et grelt eksempel på hvordan våre skattepenger sløses bort av regjeringen. Selv om 7 millioner kroner er lite penger for Utenriksdepartementet som forvalter ufattelige 40.000.000.000 bistandskroner er det likevel respektløst overfor skattebetalerne, skriver Listhaug i en mail til Nettavisen.

Se statsminister Jonas Gahr Støre svare på Taliban-kritikken i New York:

Les også: Taliban på plass på strengt bevoktet Soria Moria

- Her er det imidlertid ikke pengene som er hovedproblemet men at Vedum og Støre har invitert representanter for Taliban som har utallige liv på samvittigheten, også norske, til Norge. Som en afghansk kvinneaktivist sier det. For verden ser det ut som Norge nå er de første som legitimerer terror ved å være vertskap for dette møtet, og det under et falskt dekke av å snakke om den humanitære situasjonen. Det er både flaut, pinlig og naivt! skriver Listhaug.

Les også: Statsminister Jonas Gahr Støre: - Godkjente det ikke

- Hvordan mener du at Norge burde løst disse forhandlingene? Ved at de ble holdt et annet sted i verden?

- Selvsagt. Hvis det internasjonale samfunnet mener man skal ha samtaler med Taliban er ikke dette noe Norge burde gå i bresjen eller ha ansvaret for. Vi er satt til å ivareta norske interesser, sier Listhaug.

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys er også kritisk og tror dette er en dum avgjørelse av Støre: «Dette stuntet har så tung kraft i seg at det er lov å spørre seg om regjeringens dømmekraft i en situasjon der de sliter i tung motbakke. Dialogen er ikke problemet her, men rammen rundt dialogen, timingen og symbolikken er det grunn til å stille spørsmål ved. Det kan se ut som regjeringen har funnet oppskriften på hvordan man skal bli kvitt velgerne sine raskest mulig.» skriver Fjellheim på Facebook.

- Hva er din kommentar til dette?

- Jeg er helt enig med Fjellheim. Folk er rasende. Først har regjeringen somlet og levert smuler for å hjelpe folk med strømregningene. Så har de vært helt bakpå i koronahåndteringen og det råder tidvis kaos om hvilke regler som gjelder. Mens bedrifter og folk ikke vet hvordan de skal få endene til å møtes som følge av nedstenging og ekstreme strømregninger dukker ekstreme islamister fra Taliban opp i Norge på skattebetalernes regning. Det er så umusikalsk at det er helt utrolig.

Les også: Dette er Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet

Støre i New York

På søndag er statsminister Jonas Gahr Støre i New York, hvor han skal være frem til onsdag.

Og nettopp Taliban-forhandlingene blir trolig nå et av de store samtalepunktene når Støre skal møte norsk presse ved 23-tiden søndag kveld, norsk tid.

Støre er i New York frem til onsdag 26. januar, hvor han skal delta i FNs sikkerhetsråd, i tillegg til møter med nærings- og kulturliv.

Listhaug var svært kritisk til at olje og energiministeren for kort tid siden var i New York. Hun er også svært skeptisk til at Støre oppholder seg i New York mens Taliban besøker Norge.

- Jeg synes det er feil prioritering av Statsministeren å reise til USA og New York når folk her hjemme sliter på grunn av pandemi og strømregninger. Støre burde vært hjemme å fremmet forslag om makspris på strøm og tatt tak i utfordringene hjemme. Det er mulig han ikke vil ha spekulasjoner om at han møter Taliban? Vi husker tidligere at han hadde møter med Hamas som han hevdet ikke hadde funnet sted men ble avslørt av pressen.

- Støre får kritikk fra flere hold, men er det ikke en diplomatisk fjær i hatten at Norge tar dette initiativet og har en slik rolle?

- Nei. Dette er flaut, pinlig og naivt av Norge. Å invitere representanter for Taliban på luksustur til Norge på norske skattebetalers regning er respektløst overfor afghanere og nordmenn, som har mistet livet som følge av handlingene til denne ekstreme islamistorganisasjonen. Å tro at man kan komme noen vei med å diskutere menneskerettigheter og kvinnerettigheter med Taliban er som å tro på julenissen og påskeharen samtidig, skriver Listhaug i en mail til Nettavisen.

Invitert av Norge

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skal ikke treffe Talibans representanter under deres besøk i Norge, melder NRK.

Søndag skal Taliban i møter med kvinnesaksforkjempere, menneskerettighetsaktivister og representanter for afghanske medier. I tillegg skal dagen brukes på sonderinger for å finne ut hvor Taliban står i viktige spørsmål og hvordan de vil møte krav fra Vesten, skriver NRK.

Etter det kanalen kjenner til, vil utfallet av dagens møter påvirke hvem Taliban får møte senere – men et møte med Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skal være utelukket. NRK meldte først at dette kunne bli aktuelt, men det har senere blitt avkreftet.

Representanter fra Taliban, som tok over makten i Afghanistan i fjor, har blitt invitert til Norge av Utenriksdepartementet for forhandlinger. Utsendinger fra USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia er blant dem som skal delta.

Ikke en legitimering

– Afghanistan står overfor en enorm humanitær katastrofe, og kvinners fremtid er truet. Derfor snakker vi direkte med Taliban, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kronikk lørdag.

– Disse møtene innebærer ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban, understreket hun i en annen uttalelse fredag og forklarte at det ikke kan tillates at den politiske situasjonen i landet fører til en enda verre humanitær katastrofe.

I kronikken skriver Huitfeldt at det nå er en reell fare for at det afghanske samfunnet kollapser helt, med enorme konsekvenser for befolkningen i landet. Derfor haster det med å få ut livsnødvendig hjelp.