RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei, hun er ikke død

RASER: - Drep meg, drep meg! Jeg går i bikini sammen med en åtteåring, sier Miley sarkastisk om sine kritikere.
RASER: - Drep meg, drep meg! Jeg går i bikini sammen med en åtteåring, sier Miley sarkastisk om sine kritikere. (Getty Images)
Sist oppdatert:
Mediene har ofte meldt om dødsfall som ikke har funnet sted. Disse kjendisene er i hvert fall i live fremdeles.

(SIDE2:) Rykter sprer seg fort på internett, og før man vet ordet av det har en spøk blitt «sannheten».

Verst er det når nettsider melder at en høyst levende person er død. Nettstedet Brainz.org har plukket ut noen av kjendisene som feilaktig er meldt døde.

Britney Spears og Justin Timberlake
I 2001 meldte flere nettsider at Britney Spears og Justin Timberlake, som da var sammen, hadde omkommet i en bilulykke. Det var to radioverter fra Texas som startet ryktet. Og snart hadde folk over hele verden hørt om det tragiske dødsfallet - som heldigvis aldri fant sted.

Radiostasjonen KEGL ble saksøkt av parets management, og radiovertene fikk sparken som følge av ryktet.

George W. Bush
I februar i år meldte sørafrikanske ETV News at George W. Bush var død. Kanalen har en tekststripe nederst på skjermen hvor de kort opplyser seerne om siste nytt.

Det var en tekniker som tabbet seg ut. Han skulle egentlig bare vise en av sjefene sine hvordan tekststripene fungerte, og skrev inn «George Bush er død» som en teststripe. Men i stedet for å vise funksjonen som en test, trykket han på «publiser»-knappen.

Heldigvis ble feilen oppdaget fort, og teksten var bare synlig i tre sekunder. Likevel var det nok til å skape full forvirring over hele verden. TV-kanalen lovte at de heretter kun skulle bruke tullespråk når de testet ut funksjonene.

Miley Cyrus
Tenåringsstjernen Miley Cyrus ble meldt død 5. september i fjor. Ryktet sa at Cyrus hadde blitt drept i en bilulykke.

Det var to nettbrukere satte ut ryktet. Selv om «nyheten» bare lå ute på Wikipedia i omtrent ett minutt, var det flere medier, blant annet Reuters og TMZ, som plukket den opp. Ryktet ble endelig avkreftet da Cyrus holdt en konsert dagen etter.

Eminem
En måte mange hackere prøver å spre falske rykter på, er å lage falske nettsider som er like seriøse nyhetssteder. Andre medier er nemlig langt mindre kritiske til nyheter som publiseres på for eksempel CNN enn på ukjente blogger.

Det var dette en amerikansk hacker gjorde da han i 2000 satte ut rykte om at Eminem var død, skriver Dagbladet.no. Han linket til en nettside som var helt lik CNN.com, og dette fikk en rekke medier til å kaste seg på. Blant annet meldte TV2.no om rapperens dødsfall.

Hackeren beklaget senere å ha satt ut ryktet.

Will Ferrell
Nettsiden i-Newswire publiserte i mars 2006 en pressemelding om at Will Ferrell var død. Ifølge pressemeldingen døde komikeren i en paragliding-ulykke.

Det er usikkert hvem som skrev pressemeldingen. Men fordi redaktøren ikke visste hvem Ferrell var, lot han ukritisk pressemeldingen gå gjennom og publiserte den. Da de fikk vite at Ferrell slett ikke var død, ble pressemeldingen straks fjernet.

Ferrell har for øvrig aldri prøvd paragliding.

Patrick Swayze
Den kjente skuespilleren er rammet av kreft, men flere kilder har sagt at han nå er på bedringens vei. Det hadde tydeligvis ikke en radiostasjon i Florida fått med seg. 19. mai meldte de at skuespilleren var død. Flere medier plukket opp saken.

- Patrick Swayze lever, har det bra og nyter livet mens han fortsetter å respondere på en bra måte til medisinene han tar, uttalte skuespillerens pressetalsmann til Entertainment Tonight.

LES OGSÅ: - Patrick Swayze er ikke død

Alice Cooper
Det er ikke bare internettdebattanter og utålmodige nettjournalister som er skyld i at kjendiser meldes døde. Lignende historier skjedde nemlig også lenge før internetts tid.

Tidlig på 1970-tallet trykket musikkmagasinet Melody Maker en satirisk nekrolog for Alice Cooper. Men det var ikke alle leserne som forsto humoren, og mange trodde rockeren faktisk var død. Cooper gikk senere ut offentlig og avkreftet sin død.

- Jeg er i live, og full som vanlig, sa han.

Også i Norge
Det er ikke bare i utlandet feilaktige dødsmeldinger slippes ut. Også i Norge har medier meldt om dødsfall som ikke har funnet sted.

I mai i år la NRK.no ut et klipp med tittelen «HÅKON LIE NEKROLOG OBS – IKKE LEGG UT». Klippet oppsummerte Lies liv og karriere - men Lie var fremdeles i live.

- Dette skulle ikke skjedd, og jeg legger meg paddeflat. Dette er et arbeidsuhell, og skyldes en lapsus i forhold til publiseringsverktøyet, sa NRKs nyhetsredaktør Jon Gelius til Bergensavisen.

LES OGSÅ: NRK la ut Haakon Lie-nekrolog

I 2004 meldte samme nettsted at Yasser Arafat var død. Nekrologen lå ute i en times tid.

LES OGSÅ: NRK meldte Arafats død

Les om flere feilmeldte dødsfall her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere