Gå til sidens hovedinnhold

- Nei, nei, bare vent, så går dette bra

Det sa massemorderen for å berolige Håvard Vederhus og de andre som ble drept ved pumpehuset.

«Vi gjemmer oss og lever» skrev Håvard Vederhus på Facebook bare minutter før AUF-lederen i Oslo ble drept på Utøya. Fredag fortalte rettsmedisinerne i Oslo tingrett hvordan Håvard Vederhus ble drept med fire skudd mot kroppen ved pumpehuset på Utøya.

Han var blant de som ble drept ved Pumpehuset cirka klokken 1815. En annen som døde her var Benedichte Vatndal Nilsen (15). Bare minutter før hun ble skutt av Breivik ringte hun familien og fortalte om det grufulle som skjedde på øya. «Jeg elsker dere» avsluttet hun samtalen. Så ble hun skutt.

Les: Benedichtes siste ord fra Utøya: Jeg elsker dere

SISTE: Anders Behring Breivik har varslet at han ønsker å kommentere det som skjedde ved pumpehuset. Etterlatte har bedt om å bli varslet før Breivik kommer med sine kommentarer slik at de slipper å høre på.

Les Nettavisens direktedekning av rettssaken her. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Ble lovet politi med helikopter
Også Vederhus hadde tett kontakt med familien i de siste minuttene. Han hadde også tett kontakt med politiet og var blitt lovet at politiet var på vei til Utøya både luftveien og langs bakken. Klokken 17.49 ble han lovet politi med helikopter. Vederhus og de andre ungdommene hadde derfor grunn til å tro at politiet hadde ankommet øya da Breivik kom til pumpehuset nesten en halv time senere.

Les egen sak: Politiet lovet Utøya-offer helikopter tre ganger

- Det fryktelige med dette, er at politiet kan ha forledet Håvard og de andre ungdommene ved pumpehuset til å tro at hjelpen ville komme raskt, sier Håvards Alf Vederhus til VG .

Da Breivik kom til pumpehuset så lurte han også AUFerne der til å tro at de var i trygghet.

Torsdag fortalte en av de overlevende ved Pumpehuset hvordan de trodde hjelpen hadde kommet like før Anders Behring Breivik drepte dem.

Lars Henrik Rytter Øberg fortalte at Breivik kom gående ned mot Pumpehuset og fortalte med myndig stemme at det var politiet og at de ikke lenger hadde noe å frykte.

«nei, nei, bare vent, så går dette bra»
- En av personene spør om han har noe bevis for at han er politimann. Han sier «nei, nei bare vent så går dette bra. De bak pumpehuset slår seg til ro med dette og er lettet. Så går det et par sekunder før jeg hører et smell. Da ser jeg en jente som ligger i vannet med fult av blod rundt henne. Vi som sto inntil pumpehuset var ganske lammet, fortalte Øberg i retten.

Sekunder etter fortsatte skytingen og han ble liggende på bakken med en død jente over seg

- Nærmest på instinkt kommer jeg meg opp og løper bortover vannet og hopper i vannet og dykker ganske fort. Når jeg kommer opp for å få luft ser jeg tilbake mot Pumpehuset. Da retter han våpenet mot meg. Av en eller annen grunn så snur gjerningspersonen seg tilbake til de som har blitt skutt. Jeg snur meg tilbake igjen og ser en gutt som huker seg tilbake bak en stein og holder seg for hodet. Gjerningspersonen går opp til ham og skyter, så rykker gutten til og synker sammen ved steinen, fortalte Øberg i retten.

«Vi minnes det store, store smilet»
21 år gamle Vederhus ble valgt til leder for Oslo AUF i februar 2011. Da hadde han vært leder for Elevorganisasjonen og leder for Norsk Studentorganisasjons internasjonale komité.

«Først og fremst må vi minnes det store, store smilet!» står det blant annet på minnesiden på Facebook.

- Kjære alle dere som sørger over Håvard. Håvard var positiv og så menneskene rundt seg. Usedvanlig kunnskapsrik med stor arbeidskapasitet. En sjelden begavelse. Og at han var blant de drepte, har gitt oss en bunnløs sorg, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) i begravelsen .

Under Arbeiderpartiets landsmøte i 2011 tok Vederhus til orde for å la kvinner bære hodeplagg i domstolene. Du kan se innlegget her.

HTML EMBED
Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken