Gå til sidens hovedinnhold

Nei til nynorsk

Elevene på Handelsgym er skuffet over at prøveordningen med valgfritt sidemål ikke får fortsette. De får støtte av Frp-politiker Jenni Pettersen.

FROGNER: Frede Fardal og Henrik Wilhelmsen er ikke særlig begeistret over den obligatoriske nynorskundervisningen de har.

Guttene går begge to i første klasse på Oslo Handelsgymnasium, og forteller at det er en generell oppfatning blant elevene at nynorsk er unødvendig, slitsomt og burde være valgfritt.

Helt unødvendig å lære, synes jeg, sier Frede, og får anerkjennede nikk fra Henrik.

Valgfritt

Det er flere som får valgfritt sidemål for eksempel fordi at faren er svensk, selv om du har bodd i Norge hele livet og snakker flytende norsk, sier Henrik. Han skjønner ikke hvorfor ikke alle kan få valget selv.

Vi har fått høre at vi må lære nynorsk av læreren vår fordi at det finnes over 8000 arbeidplasser hvor man krever at man skriver nynorsk, sier Frede.

Han synes det er viktigere å bli bedre i norsk hovedmål. Begge guttene mener likevel det er viktig å se på nynorsk som en del av kulturarven, og at man derfor bør få med seg nynorsk litteratur og historie.

Det de ikke er glad for er å pugge svake og sterke nynorske verb, og å være nødt til å gå opp i skriftlig eksamen i faget.

Kulturarv

Å ta vare på kulturarven er den eneste begrunnelsen jeg forstår for at vi må ha nynorsk, sier Henrik.

Guttene mener likevel at det er viktigere at elever blir enda bedre i hovedmålet, og sier at nynorsken for de aller fleste Oslo elever er en slitsom ekstra belastning.

Jobbe for

Vi i Fremskrittspartiet vil prøve å jobbe for at prøveprosjektet fortsetter, sier nestleder i FpU Jenni Maria Pettersen.

Hun synes det var svært synd at man i bystyret nylig ikke fikk gjennomslag for å videreføre det fireårige valgfrie prøveprosjektet, med en utvidelse av dette.

Det er viktigere at elever blir bedre i norsk hovedmål, enn å konsentrere seg om nynorsk, sier Pettersen. I følge undersøkelsen «Lese det, lære det, ja! men skrive det? Nei det vil vi ikke» kom det frem at elevene ved de ni skolene som var med i prøveprosjektet ble bedre i norsk hovedmål.

Selv synes jeg nynorsken er et grautmål, sier Pettersen.

Vi ser vel ikke for oss at vi kommer til å oppleve å kunne selv få velge nynorsk i løpet av de årene vi er på skolen, sier Frede og Henrik.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller