Gå til sidens hovedinnhold

Nei, vi jager ikke kua inn i fjøset, Jenny Rolness

99,7 prosent av melkebøndene i TINE oppfyller mosjonskravet. Og mange dyr har tilgang på beite langt ut over minstekravet på åtte uker, skriver melkegiganten i dette tilsvaret.

Av Sindre Ånonsen, kommunikasjonssjef i TINE

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

«TINE ber om mer sommermelk og øker pristillegget. Det betyr færre kyr på utmarksbeite og flere som står inne om sommeren. Er det virkelig dette de mener er god dyrevelferd?»

Slik starter Jenny Rolness sitt innlegg i Nettavisen - der hun også legger til en anekdote om at hun selv så bare tre beitende kyr under sin rundreise i Møre og Romsdal.

Dette er saken: Skal dyrevelferden ofres for sommermelk?

På beite også i sommer

Anekdotiske observasjoner til side: TINE er hjertens enig med Rolness i at kyrne skal ha tid på beite. Det får de - også denne sommeren.

Men det er riktig at vi har vært opptatt av produksjonsnivået. På grunn av pandemien har nordmenn tilbrakt mye av arbeidstiden hjemme siden mars - og tatt sitt eget land i bruk i ferien.

Det har gitt et høyere forbruk av gode norske meieriprodukter enn vanlig.

Derimot er ikke melkekua jaget inn i fjøset. Det kan nok mange nordmenn som har reist gjennom Norge fra sør til nord skrive under på.

Les også: Dette slagordet burde dagligvare-kjedene bruke

Dyrevelferd er viktig

Enkelte melkebruk har riktig nok mindre beiteareal tilgjengelig enn andre, og noen geografiske og naturgitte forskjeller er det i Norge - men de aller fleste klarer fint å kombinere melkeproduksjon med beite - hovedsakelig gjennom bruk av inn- og utmark rundt gården - eller på en seter.

99,7 prosent av melkebøndene i TINE oppfyller mosjonskravet. Dette rapporteres det på. Og mange dyr har tilgang på beite langt ut over minstekravet på åtte uker. Vi er opptatt av å kunne tallfeste dette enda bedre enn i dag, og dette jobber TINE med.

Les også: Det er noen som tjener på det norske importvernet

Kua er ikke jaget inn på båsen

Vi er glad for at Jenny Rolness og vi andre som er opptatt av dyrevelferd, setter søkelyset på hvordan husdyra våre har det. Av og til avdekkes kritikkverdige forhold. Også hos oss. Vi kan alltid bli bedre.

Men nei, vi har ikke jaget kua inn i sommer.

Kommentarer til denne saken