RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Neil Armstrong er død

(Scanpix)
Sist oppdatert:
«Neste gang du er ute en stjerneklar kveld, og ser månen smile ned mot deg, tenk på Neil Armstrong og blunk til ham», skriver familien.

Den amerikanske astronauten Neil Armstrong, som var den første mannen på månen, er død. Han ble 82 år gammel.

For tre uker siden gjennomgikk Armstrong en omfattende hjerteoperasjon. Han døde lørdag kveld, ifølge NBCNews.

- Det er med tungt hjerte vi meddeler nyheten om at Neil Armstrong har gått bort som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon. Neil var vår kjærlige ektemann, far, bestefar, bror og venn, skriver familien.

- USAs store helt
En «svært bedrøvet» president Barack Obama hyller Neil Armstrong som en av nasjonens største helter gjennom tidene, skriver NTB.

Obama mener den første mannen på månen inspirerte en hel generasjon til å strekke seg mot stjernene.

- Neil var blant de største amerikanske heltene, ikke bare i sin tid, men noensinne, sa Obama i en uttalelse etter at Armstrongs bortgang ble kunngjort lørdag.

That's one small step for a man...
Den tidligere amerikanske testpiloten og astronauten ble født 5. august 1930 i Ohio. Han var astronaut i det amerikanske romfartsbyrået NASA.

Han var det første mennesket som satte sin fot på månen med Apollo 11. Det skjedde 20. juli, 1969. (amerikansk tid).

Det var da Armstrong sa den berømte setningen: «That's one small step for a man, one giant leap for mankind». På norsk: «Det er et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten».

Sammen med medastronaut Edwin «Buzz» Aldrin var de nesten tre timer på månen. I november i fjor mottok Armstrong og tre kolleger den amerikanske utmerkelsen «Congressional Gold Medal».

- Neil Armstrong var en rolig og selverklært nerdete ingeniør, som ble en verdenshelt da han tok et stort steg for menneskeheten, og et lite skritt på månen, skriver nyhetsbyrået AP.

Armstrong var student ved Purdue University i Indiana. Han var også jagerpilot under Koreakrigen for den amerikanske marinen.

Ifølge ABCNews døde Armstrong som følge av komplikasjoner etter hjerteoperasjonen, hvor han blokket ut flere blodårer. Det kommer fram i en meddelelse fra familien.

Armstrong bodde sammen med sin kone Carol i en forstad utenfor Cincinatti, Ohio.

- Det er med tungt hjerte vi meddeler nyheten om at Neil Armstrong har gått bort som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon. Neil var vår kjærlige ektemann, far, bestefar, bror og venn, skriver familien.

I den offentlige meddelelsen heter det videre at han hadde et anstrengt forhold til det å bli sett på som en amerikansk helt - han mente bare at han gjorde jobben sin.

- Han tjente nasjonen med stolthet, som jagerpilot, testpilot, pilot og astronaut. Han ble også suksessrik hjemme i Ohio som forretningsmann og akademiker, og ble en samfunnsleder i Cincinnati.

Familien påpeker videre at selv om Neil Armstrong satte privatlivet høyt, har han alltid satt pris på den gode viljen til folk fra hele verden, og fra alle samfunsslag.

- Mens vi sørger over tapet av en veldig god mann, hedrer vi også hans bemerkelsesverdige liv, og håper at det kan gå foran som et godt eksempel for unge mennesker over hele verden til at de skal jobbe hardt for å nå sine drømmer, uttaler familien, og avslutter:

- For dem som lurer på hva de kan gjøre for å hedre Neil, så har vi et enkelt ønske. Du kan hedre hans tjeneste og beskjedenhet, og neste gang du er ute en stjerneklar kveld og ser månen smile ned mot deg, tenk på Neil Armstrong og blunk til ham.

5273

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere