RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nekter å oppgi prislappen

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politiet roser seg selv opp i skyene, men hva Obama-besøket kostet skattebetalerne vil de ikke høre snakk om.

Allerede minuttene før pressekonferansen på Politihuset i Oslo ble pressen gjort oppmerksom på at kostnadsspørsmål ikke vil bli besvart.

- Det får bli når et budsjett foreligger, sier politimester Arnstein Gjengedal.

I forkant av Obamas besøk ble det informert om at politiet fikk 80 millioner kroner fra regjeringen. Forsvaret fikk 12 millioner. Justis- og politidepartementet fikk fullmakt til å overskride totalkostnadene med inntil 42 millioner kroner. Men politiet ville altså ikke kommentere kroner og øre overhodet på dagens pressekonferanse.

- Når det gjelder ressurser har vi hatt 2300 menn fra 19 distrikter i Oslo disse dagene. Vi har også lånt biler fra det svenske politiet, forteller Gjengedal.

Bevilgningen fra regjeringen skulle, blant mye annet, dekke lønnsutgifter og leie av kjøretøy, samt annet politirelatert materiale.

«Hallelujah»-stemning
- Så vidt meg kjent er dette det største sikringsopplegget norsk politi noensinne har stått ansvarlig for. Derfor er det en glede å formidle at vi har hatt kontroll og alt har gått etter planen, sier Gjengedal.

Superlativene om egen innsats stoppet ikke der.

- Dette er et resultat av godt planleggingsarbeid med stor innsats fra a til å. «Secret Service» var fornøyd da vi la fram våre planer i forkant, og samlet sett storfornøyd med den norske innsatsen. Jeg er stolt, poengterer Gjengedal.

Visepolitimester, Roger Andresen, viser til den tyske medias kommentarer.

- De var overrasket over hvor nærme publikum kom og hvor lite sperringer det var. Dette ville visstnok aldri vært mulig i Tyskland, sier han.

Det har vært viktig for politiet å la nordmenn komme så nær som mulig, samtidig som presidenten ble forsvarlig beskyttet.

- Vi ville at dette skulle være en positiv opplevelse, derfor skapte vi slagordet «sikkerhet med et smil», forteller Andresen.

Kan vi demonstrere? Vær så snill?
- Vi er tilretteleggere. Både motparter og medparter skulle få vise sine meninger, sier stabssjef John Fredriksen.

Andresen påpeker et vittig faktum.

- «Blitz» sendte en skriftlig søknad hvor de spurte om tillatelse til å demonstrere. Det må vel være første gang?

Bevæpnet politi maskingevær pistol beredskapstropp

Overalt i Oslo har det vært bevæpnet politi. Politibetjenter med maskinpistoler på bakken og skarpskyttere på taktoppene.

– Når var de autorisert til å skyte?

– Skarpskytterne fungerte stort sett som utkikksposter som rapporterte til bakkenivå. De bevæpnede betjentene var ikke der for å skape frykt, men fungerte som en trygghetsskapende funksjon, sier Fredriksen.

Men han innrømmer at de hadde lov til å skyte ved eventuelle attentater.

– Ved ekstreme tilfeller, sier stabssjefen.

– Har det vært pågripelser i forbindelse med besøket?

– Ja, men bare marginalt. Stort sett grunnet fyll og spetakkel. I en vanlig helg ville det garantert blitt flere innbrakte, avslutter Fredriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere