*Nettavisen* Nyheter.

Nekter å snakke om familiedrapene

Foto: Scanpix/TV2

Fem år etter den grufulle sommerdagen på Grefsen, nekter han ennå å snakke om hva han gjorde.

10.06.13 20:32

Nettopp hans uvilje mot å snakke om drapene er en viktig årsak til at han ikke ble løslatt av Oslo tingrett da saken var oppe til behandling forrige uke.

14. august 2008 drepte den 48 år gamle irakiske mannen sin kone og sine to sønner i et korttidshjem på Grefsen.

Drapssaken fikk mye omtale i mediene, og i 2010 ble han dømt til tvungen psykisk helsevern (les artikkel fra rettssaken her). Rettspsykiaterne kom fram til at han led av «paranoid schizofreni med vrangforestillinger, hallusinasjoner, tankeforstyrrelser og realitetsbristende atferd».

Nå har vurderingen om hans løslatelse vært oppe for retten.

Forstår ikke sin sykdom
Mannen selv ønsket ikke å bli løslatt, men det avgjørende for løslatelsen var om det foreligger «en konkret og kvalifisert fare for gjentakelse av alvorlige forbrytelser».

Han er i dag ikke psykotisk og fungerer godt under medisinering, men er ennå paranoid schizofren og hans behandlende lege er usikker på om han noen gang kommer til å bli helt frisk.

Snart fem år etter drapene, nekter mannen fremdeles å snakke om det som skjedde, og de bakenforliggende årsakene til drapet. Legen mener det er bekymringsfullt at han ennå ikke ønsker å snakke om handlingene han utførte. «Innsikt i å se sammenhengen mellom psykose og vold er av stor betydning for å kunne hindre nye voldsepisoder i psykose» konstaterer legen. Mannen har også begrenset innsikt i sin egen sykdom, og legen mener at han derfor kan avslutte medisineringen hvis han ikke er under tett oppfølging.

«Han hevder å være frisk nå som han får medisiner. Det er allikevel uklart hvorvidt han ville fulgt opp medikasjon på eget initiativ» skriver legen.

Blir utvist om løslatt
Mannen selv samtykker i at han ikke skal bli løslatt, men Oslo tingrett er usikker på om dette skyldes hans eget ønske om behandling.

Utlendingsdirektoratet har fattet et utvisningsvedtak som innebærer at han vil bli sendt tilbake til Irak hvis han blir løslatt fra tvungen psykisk helsevern.

I Oslo tingrett forklarte mannen selv at han fungerer bra men er innstilt på å måtte medisineres i lang tid fremover.

«Det er åpenbart for retten at NN må ha svært tett oppfølging. Det vises også her til den sakkyndige vurdering. Han vurderes å ha begrenset sykdomsinnsikt og har en atferd preget av rigiditet. Det er den tette oppfølgingen og de rammer som legges rundt han som har medført at han fungerer bra på institusjonen» konstaterer tingretten og legger til at han må medisineres som i dag i minst 10 år til, og kanskje resten av livet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.