Folk er redd for å ta den, sier presidenten i den søritalienske regionen søndag. Tilliten har blitt kraftig svekket etter rapportene med tilfeller av blodpropp hos dem som har tatt koronavaksinen fra AstraZeneca.

– Det er naturlig at folk er bekymret, men vi har en plikt til å tro på forskerne når de sier at det er farligere å ikke la seg vaksinere, sier Musumeci, ifølge avisen Il Messaggero.

Han sier videre at den eneste veien ut av smittesituasjonen er at folket vaksinerer seg.

Les også: Letter ikke på tiltakene i Oslo ennå

Italia er blant landene som har begrenset bruken av denne vaksinen og gir den bare til de som er 60 år og eldre.

Hva med Norge?

Hva som skjer her til lands er foreløpig usikkert.

Onsdag denne uken konkluderte EUs legemiddeltilsyn at blodpropper bør føres opp som en svært sjelden bivirkning av AstraZenecas koronavaksine.

Dette skjedde blant annet etter at eksperter ved Rikshospitalet 18. mars gikk ut og sa at de mente en kraftig immunrespons på grunn av AstraZeneca-vaksinen var forklaringen på de dødelige blodproppene.

I sin rapport skriver de norske ekspertene at den kraftige immunresponsen er et nytt fenomen:

– Responsen, selv om den er sjelden, har katastrofale konsekvenser for ellers sunne og unge mennesker, og krever en grundig risiko-nytte-analyse. Resultatene av studien vår indikerer at fenomenet kan være hyppigere enn i tidligere studier der sikkerheten til vaksinen er undersøkt, konkluderes det.

Norge har jobbet i flere uker for å få blodpropper på listen over mulige bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinen.

– Jeg kan ikke si at jeg er glad. Dette er jo egentlig sørgelig. Men vi har hele tida tenkt at det er viktig at helsepersonell og pasienter blir oppmerksomme på dette, og at pasientene kan få behandling, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet onsdag.

Dette sier Høie

Han la til at han er glad for at arbeidet Norge gjør, blir verdsatt. Også direktør Audun Hågå i Legemiddelverket sa han var fornøyd med EMAs konklusjon. Han sa til NTB at dette er et bevis på at systemet for bivirkningsovervåking fungerer godt.

Ingen av dem ville imidlertid si hva dette ville bety for bruk av vaksinen i Norge, som er en vurdering Folkehelseinstituttet skal ta i løpet av den neste uka.

– AstraZeneca-vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom. Vi tar vaksinesikkerhet på alvor og lytter til rådene fra EMA. FHI satte AstraZeneca-vaksinen på pause fra 11. mars, og vil om kort tid komme med en vurdering om videre bruk av AstraZeneca i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, sa helseminister Bent Høie (H) til NTB onsdag.

– Intensivt arbeid

Overlege og professor Pål André Holme på Rikshospitalet har ledet arbeidet for å se om det er en sammenheng mellom blodproppene og vaksinen.

I anledning publiseringen av rapporten sa han følgende:

– Jeg vil berømme gruppen for et veldig intensivt arbeid, men også pasienter og pårørende som har gitt oss muligheten til å bruke data, sa Holme innledningsvis på pressekonferansen lørdag formiddag.

– Vi var blant de første i verden som kunne gå i gang med testing og finne resultater. Vi har konkret en test som påviser antistoffer mot blodplatefaktor, og vi har en test som påviser om dette er farlig, sa UNN-forsker Ingvild Sørvoll.

Holme sa også at man ikke vet hvilke spesifikke personer som kan bli rammet av denne tilstanden.

Les også: Legemiddelverket glade for EUs avgjørelse

Italias smittesituasjon

Italia har opplevd en økning av koronasmitte etter påsken, men helsemyndighetene tror toppen nå er nådd.

Les også: Undersøkte fem pasienter som fikk AstraZeneca-vaksinen: - Hadde ekstremt alvorlige bivirkninger

R-tallet, som sier hvor mange en smittet person smitter videre, er nå på 0,92, anslår helsemyndighetene. Et R-tall som er under 1 tilsier synkende smittetrend.

– Kurven har nådd en topp i Italia, mens den fortsatt stiger i andre land. Vi ser nå en sakte nedgang i Italia, sier Silvio Brusaferro i det italienske helseinstituttet.

Antall smittetilfeller i Italia er nå under 200 per 100.000 innbyggere de siste sju dagene. Brusaferro sier dette er positive tall, men at det fortsatt er grunn til å være på vakt for smitteøkning etter påskeferien.

Fredag ble det registrert nesten 19.000 nye smittetilfeller og mer enn 700 koronarelaterte dødsfall i Italia.