RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Nekter å være Breiviks «pauseklovn»

Sist oppdatert:
Stein Lillevolden er stevnet som vitne, men sier han vil bryte vitneplikten.

Aktivist og blitzer Stein Lillevolden (53), nå bosatt i København, ønsker ikke å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Det gjør han klart i en kronikk i Aftenposten torsdag.

- Springbrett for medieoppmerksomhet
«Tiltalte forsøker å tilegne seg initiativet og kontrollen i denne rettssaken med sin vitneliste av hummer og kanari, gjennom å bruke "kjendisvitner" som springrett for medieoppmerksomhet med fortsatt hatmobilisering og selviscenesetttelse som korsridder for en "god sak". Jeg anerkjenner ikke at han skal ha en slik arena, og nekter å bli slept rundt i manesjen som en annen pauseklovn i hans bisarre vrangforestillinger», skriver Lillevolden blant annet.

Tror dommeren vil avvise ham
Lillevolden skriver at han føler seg trygg på at dommeren vil avvise ham som vitne med henvisning til straffeprosesslovens paragraf om vitnemåls relevans. Skulle det ikke skje, gjør Lillevolden det klart at han uansett ikke frivillig vil vitne og at han ikke vil vitne under tvang.

Har fått drapstrusler
Lillevolden skriver at han er blitt utsatt for drapstrusler og at noen tror han har meldt seg frivillig som vitne til 22. juli-rettssaken.

Vibeke Hein Bæra i Breiviks forsvarerteam sier til Aftenposten at hun ikke har noen kommentar til kronikken.

Flertallet lei av mediekjøret om terrorsaken
I en ny undersøkelsen som ble offentliggjort torsdag, kommer det frem at to av tre nordmenn mener mediene har vært altfor opptatt av terrorsaken.

Omtrent halvparten av journalistene mener det samme.

Ifølge Medieundersøkelsen 2012, som er utført i Norge, Sverige og Danmark av Respons Analyse, mener bare 28 prosent av de spurte her i landet at mediedekningen er som den bør være. I Danmark og Sverige mener de fleste at dekningen har vært på et fornuftig nivå, skriver Aftenposten.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund understreker at mediene ikke kan styres av meningsmålinger. «Kunden har alltid rett» gjelder ikke i mediebedriftene, mener han.

- Mens andre bedrifter bør være forsiktige med å utfordre sitt publikum og sine forbrukere, bør og må mediene gjøre dette hele tiden, sier Kokkvold.

Dagbladets nettutgave har varslet at de vil levere en filtrert utgave, der folk kan velge bort alt som er relatert til 22. juli. Ansvarlig redaktør Torry Pedersen i VG sier det ikke er aktuelt der i huset, men han merker seg likevel resultatet i undersøkelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere